Utilizarea sistemului electronic de monitorizare a prezenței la vot este o certitudine pentru alegerile europarlamentare, a confirmat vineri, 29 martie 2019 Cristian-Alexandru Leahu, șef birou legislativ din cadrul Autorității Electorale Permanente.
Pentru a fi folosit și în celălalt scrutin, referendumul pentru justiție, este necesară o decizie a Biroului Electoral Central.
Reprezentantul AEP a explicat la dezbaterea organizată de Reprezentanța Comisiei Europene că decizia a fost luată în ceea ce privește alegerile europarlamentare datorită faptului că data scrutinului este cunoscută de mai mult timp, suficient timp pentru a implementa sistemul. Datele tehnice oficiale mai indică, potrivit experților prezenți la dezbatere, că există oficial numai 50.000 de experți electorali, insuficient pentru a instala secții de votare separate pentru referendum și pentru alegerile europarlamentare.
Ca principiu, pentru un scrutin care este stabilit cu puțin timp înainte, nu este timp pentru a implementa sistemul, a mai explicat acesta, de aceea a lipsit la referendumul „pentru familia tradițională”. Cu toate acestea, fiind vorba despre un scrutin organizat în aceeaști zi și în aceleași secții de votare precum alegerile europarlamentare, teoretic se poate utiliza acest sistem.
”Sistemul, in acest moment, este construit strict pentru alegerile europarlamentare, vom vedea in ce masura va putea fi aplicat pt referendum. Așteptăm decizia Biroului Electoral Centra privind modalitatea în care va fi aplicat și pentru referendum”,a spus Leahu.
Cristian Pirvulescu, președinte onorific Pro Democrația, a spus că procesele de votare se vor desfășura în aceeași încăpere, totuși vor exista două liste diferite și două procese verbale diferite, însă sistemul electronic ar putea fi utilizat pentru ambele. Totul ține, însă de decizia BEC.
Pirvulescu a mai subliniat și că, potrivit prezentării lui Cristian Leahu, există 50.000 de experți electorali înregistrați oficial, așadar nu poate fi acoperit un număru dublu de secții de votare; concluzia fiind că referendumul trebuie organizat în aceleaști secții de votare precum alegerile europarlamentare.
Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și prevenirea votului ilegal a fost introdus pentru prima dată de Guvernul Cioloș, în 2016, fiind folosit la alegerile parlamentare naționale, însă nu a fost utlizat la referendumul „pentru familia tradițională” desfășurat în 2018.