joi

28 martie, 2024

13 ianuarie, 2019

O nou scandal, privind relațiile președintelui american Donald Trump cu omologul său rus, Vladimir Putin, se adaugă la scandalul blocajului parţial al Administraţiei SUA, care tocmai a depășit recordul Andministrației Clinton, de 21 de zile fără finanțare.

Președintele Donald Trump ar fi mers cu eforturile de a ascunde detaliile discuțiilor sale cu Vladimir Putin, până într-acolo încât să confiște notițele propriului translator, potrivit Washington Post.

Dezvăluirea vine după ce un comitet al Camerei Reprezentanților a anunțat începerea unei anchete plecând de la informațiile relevate de New York Times, potrivit cărora Donald Trump ar fi fost subiectul unor investigații FBI, privind acțiuni care au amenințat siguranța națională, conform Reuters.


Pe de altă parte, nu se întrevede sfârșitul confruntării dintre Casa Albă și Congres care a provocat deja, cel mai îndelungat blocaj al finanțării cheltuielilor Administrației (așa numitul „shutdown”) din istoria SUA.

Președintele Donald Trump nu promulgă o lege bipartizană privind finanțarea Administrației care nu include cele 5.7 miliarde de dolari pentru construcția zidului de la graniția cu Mexicul, iar Congresul nu pare dispus la concesii, relatează Reuters.

Economiștii au avertizat că prelungirea impasului până vineri ar putea duce la creșterea accelerată a ratei șomajului până la 4%.

Congresul îşi va relua lucrările luni. În schimb Donald Trump ia în calcul declararea stării de urgență care ar pune capăt blocajului și i-ar da posibilitatea să obțină finanțarea zidului fără să mai abă nevoie de aprobarea Congresului.


Liderul de la Casa Albă a respins orice alt compromis care ar fi putut debloca politic adoptarea de către Congres a legilor bugetului și ar fi permis alocarea de fonduri către autorităţile publice şi implicit încheierea blocajului.

Donald Trump a avertizat că blocajul s-ar putea prelungi, a dat vina pe democrații care dețin majoritatea în Camera Reprezentanților, dar s-a arătat și flexibil spunând că le mai dă „o șansă” să vadă „dacă sunt capabili să acționeze cu responsabilitate”.

Angajaţii federali nu şi-au încasat plata săptămânală, conform practicii uzuale în Statele Unite. Printre cei 800.000 de funcţionari afectaţi sunt controlorii de trafic aerian şi agenţii de securitate din aeroporturi.

Unii dintre ei au fost nevoiți să își vândă din bunurile deținute sau au apelat la chetă pentru a reuși să-și achite facturile. Aeroporturi au anunțat că vor închide unele dintre terminale din cauza faptului că mai mulți angajați au sunat să spună că nu pot veni la muncă pentru că sunt bolnavi.

Actualul „shutdown”, declanşat pe 22 decembrie, a intrat în a 23-a zi, întrecând recordul de 21 de zile înregistrat în 1995-1996, al Administrației Bill Clinton.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: