joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 august, 2016

uniunea europeanaPremierul Dacian Cioloș va efectua săptămâna viitoare o vizită în Germania, unde va avea întrevederi cu caracter economic.

De asemenea, în perioada următoare vor avea loc mai multe întâlniri la vârf ale liderilor din România cu omologi europeni, pentru pregătirea negocierilor din cadrul Brexit.

Prin aceste acțiuni diplomatice intense, România încearcă să devină parte activă a pregătirii deciziilor luate la nivelul Uniunii Europene, inclusiv în cadrul negocierilor pentru Brexit.

În Germania, întâlniri cu investitori


„Săptămâna viitoare voi fi din nou în Germania, de data asta în trei landuri, pentru întâlniri cu profil economic. Mă voi întâlni cu companii germane care au investit deja în România, dar și care urmează să investească.

În landul Bavaria, în Baden-Wurttemberg și în Nord Westfalia.

Deci, relația noastră cu Germania continuă în mod dinamic, nu doar la nivel politic, ci și economic”, a precizat premierul Dacian Cioloș, într-un interviu acordat Radio România Actualități.

„Pregătim idei, teme de compromis” pentru negocierile cu Marea Britanie

Dacian Cioloș a enumerat în iterviul difuzat duminică mai multe acțiuni diplomatice prin care România dorește să-și impună la Bruxelles interesele, atât în chestiunea Brexit, cât și pe alte subiecte europene importante:


România, alături de alte state est-europene, dorește să reprezinte o parte mai importantă a procesului de pregătire decizională, iar pentru aceasta au fost intensificate consultările pe diverse teme cu lideri europeni.

Președintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, în perioada următoare, iar președintele francez, Francois Hollande, va veni în România înaintea summitului informal de pe 16 septembrie, de la Bratislava.

„Asta vrem să facem acum și cu Polonia și cu alți parteneri, să pregătim idei, nu doar să participăm la aceste dezbateri, să pregătim și să punem pe masă idei, teme de compromis pe principalele subiecte care se discută cu ocazia negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din UE.

Cu siguranță vor fi puse în discuție și viitorul bugetului european, viitorul principalelor politici comunitare europene și vrem să venim împreună cu idei și cu propuneri.

România va fi și ea parte a acestui proces de consultări, inclusiv cu Germania.

Domnul președinte Iohannis este în contact cu doamna Merkel și vor avea o întâlnire în perioada următoare.

Președintele Hollande vine în România înainte de summit-ul european de la Bratislava. Vom avea din nou o discuție și cu Franța legată de aceste principale puncte de pe agendă.

Eu m-am întâlnit acum cu doamna prim-ministru al Poloniei. Deci suntem într-un proces foarte dinamic de consultări”, a mai spus Dacian Cioloș.

În ceea ce privește întrevederea dintre cancelarul german și președintele Klaus Iohannis, trebuie menționat că Angela Merkel a efectuat un tur diplomatic pentru a se întâlni cu lideri din 15 state UE, printre care majoritatea reprezentanţilor statelor membre din Europa de Est, dar nu şi cu cei din România.

Cacelarul german a discutat viitorul Uniunii cu liderii din Franţa, Italia, Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Croaţia, Bulgaria, Slovenia, Republica Cehă, Estonia, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Olanda.

Axa București – Varșovia

Premierul a vorbit și despre relația României cu Polonia, cele mai mari state din Europa Centrală și de Est, o relație pe baza căreia s-ar putea echilibrarea dintre vechea și noua Europă:

„Această așa-zisă axă București-Varșovia, pe care eu aș dori-o dinamizată în anii următori, indiferent cine ar fi la guvernare în Polonia sau în România, nu este doar o contrapondere la vechea Europă, ci se dorește să fie o modalitate de a echilibra lucrurile în UE.

Vreau să fiu foarte clar. Nu dorim prin asta să adâncim falia dintre vechea Europă și noua Europă, ci să găsim modalități prin care să discutăm și să fim parte a procesului decizional de la egal la egal: și cei din est, și cei din vest, și cei din sud, și cei din nord, și cei mai vechi, și cei mai noi.

Am discutat și cu doamna cancelar Merkel încă din ianuarie, când am avut acea vizită la Berlin și când dânsa m-a întrebat cum îmi explic această atitudine a unor lideri politici din Europa de Est vizavi de anumite teme de discuții decizionale la nivel european.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

I-am spus că din punctul meu de vedere și cu experiența pe care o am există o anumită frustrare în est că aceste țări nu sunt suficient implicate în mod practic în procesul de pregătire decizională europeană.

Dânsa mi-a spus: ‘Nimeni nu vă împiedică să fiți parte activă a acestui proces, dar asta presupune să fiți și voi mai activi, mai dinamici’ „, a mai explicat șeful Guvernului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: