vineri

29 martie, 2024

26 octombrie, 2020

Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza este prima instituție de învățământ superior din România căreia i se retrage dreptul de a acorda titluri de doctor în științe, din cauza încălcării repetate a eticii și integrității academice, conform PressOne. Mai precis, după descoperirea a unui număr mare de lucrări de doctorat plagiate.

Ordinele de retragere a acreditarilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție – cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională –, au fost semnate vineri de către ministrul Educației, Monica Anisie, la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar (CMU), potrivit PressOne.

Propunerile CMU pentru  Academiei de Poliție:

  • Retragerea acreditării celor două școli doctorale – de Drept și de Ordine Publică și Siguranță Națională – pentru încălcarea gravă și în mod repetat a standardelor de calitate și etică profesională.
  • Realizarea unei analize de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a resursei umane și a capacității administrative existente la nivelul Academiei de Poliție, cu scopul reorganizării întregii instituții.
  • Verificarea anti-plagiat de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a tuturor tezelor de doctorat susținute de cadrele didactice care au relații contractuale cu Academia de Poliție și care au obținut titlul de doctor începând cu anul 2011.
  • Sesizarea Consiliului Naționale de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) cu privire la activitatea Departamentului de Studii Doctorale din cadrul Academiei de Poliție.
  • Introducerea Academiei de Poliție într-o procedură de monitorizare specială de către Ministerul Educației.

Academia de Poliție, instituția care a acordat un număr de 683 de titluri de doctor începând cu 1995, este, de asemenea, obligată să intre într-un proces de reorganizare.

Verificările de la Academia de Poliția au fost demarate în urma unei sesizări primite de CEMU în iunie 2019, de la Corpul de Control al ministrului de Interne în funcție la acea dată, Carmen Dan.

În noiembrie 2019, prorectorul Mihai Marcoci declara într-o conferință de presă că la nivelul Academiei au fost verificate cu un soft de analizare a similitudinilor 149 de teze susținute în perioada 2011-2018, dintre care 55 depășeau pragul de similitudine admis, ceea ce ar fi putut însemna plagiat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. daca este vorba doar de primul pas ppe calea reglementarii problemei doctoratelor in RO, atunci ne bucuram din inima ! daca e vorba doar de praf in ochii cetatenilor, atunci e grav, grav de tot!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. daca este vorba doar de primul pas ppe calea reglementarii problemei doctoratelor in RO, atunci ne bucuram din inima ! daca e vorba doar de praf in ochii cetatenilor, atunci e grav, grav de tot!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: