joi

18 aprilie, 2024

5 ianuarie, 2012

Rambursările de fonduri de la Comisia Europeană către România au ajuns la circa 1,06 miliarde de euro la finalul anului 2011, după ce în luna decembrie au intrat circa 300 de milioane de euro în urma deciziei CE de deblocare a cererilor de rambursare, conform unor cifre de la Ministerul Afacerilor Europene.

Astfel, gradul absorbţiei fondurilor europene creşte de la 3,7% la 5,5% din cele aproape 20 de miliarde de euro pe care România îi are la dispoziţie în perioada 2007-2013, ca fonduri structurale şi de coeziune.

În perioada următoare Comisia Europeană mai trebuie să transmită Bucureştiului încă aproximativ 100 de milioane de euro din rambursările deblocate în decembrie.


Premierul Emil Boc s-a arătat, însă, nemulţumit de nivelul rambursărilor de la CE, care la finalul lunii noiembrie 2011 atingeau circa 700 de milioane de euro, şi a criticat în mod special patru autorităţi de management şi organisme intermediare de la ministere, pentru întârzieri în soluţionarea documentelor şi cererilor venite de la beneficiarii proiectelor.

”Dacă nu se îmbunătăţeşte ritmul absorbţiei fondurilor europene, există riscul pierderii de fonduri, iar acest lucru se va resimţi în anul 2013”, a spus Boc, joi, la Comitetul interministeral privind absorbţia fondurilor europene.

Unde sunt cele mai mari întârzieri, enumerate de Boc:

  • Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice, de la Ministerul Economiei, în special pe proiectele privind întreprinderile mici şi mijlocii şi energia.
  • Organismul Intermediar de la Ministerul Educaţiei, privind proiectele pentru resurse umane, pentru proiectele pentru dezvoltarea resurselor umane.
  • Organismul Intermediar de la Ministerul Comunicaţiilor.
  • Autoritatea de Management pentru Programul Operaţionale Sectorial Dezvoltarea Capacităţii Administrative, de la Ministerul Administraţiei şi Internelor – unde sunt dificultăţi majore şi întârzieri în avaluarea facturilor de la beneficiari, ”uneori punând în întârziere chiar aplicarea unor programe guvernamentale, aplicarea Legii educaţiei sau alte programe ce ţin de eficienţa şi funcţionarea ministerelor”.

Acestora li se adaugă proiectele de la Autoritatea de Management pentru programul Operaţonal Sectorial Mediu, de la Ministerul Mediului, şi de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, însă pentru acestea Boc a susţinut că sunt vinovate autorităţile locale care beneficiază de fonduri.

Ce măsuri a cerut Boc:

  • Guvernul şi Ministerul Afacerilor Europene vor monitoriza dacă autorităţile de management şi organisemele intermediare respectă termenul de 45 de zile stabilit pentru soluţionarea cererilor de la beneficiarii proiectelor europene.
  • Reprezentanţii Ministerului Mediului şi ai Ministerului Dezvoltării vor avea întâlniri publice cu comunităţile locale, pentru ca alegătorii să ştie cine este responsabil pentru întârzieri.
  • Măsuri pentru simplificarea procedurilor, standardizarea documentelor de licitaţie şi sprijinirea directă şi eficientă a beneficiarilor.
  • Ministerul Afacerilor Europene va analiza, până la 16 ianuarie, iar Guvernul va decide în consecinţă suplimentări de personal la instituţiile de gestiobare a fondurilor europene unde sunt necesari mai mulţi angajaţi. Suplimentarea de personal se va face prin realocări de la alte instituţii sau chiar prin noi angajări, în limita resurselor disponibile.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: