27 octombrie, 2015

bugetBugetul general consolidat s-a încheiat, la nouă luni, cu un excedent de 6,1 miliarde de lei, respectiv 0,87% din PIB.

Veniturile au însumat 169 de miliarde de lei, în creştere cu 8,8% faţă de perioada similară a anului trecut, iar cheltuielile – 162,9 miliarde de lei, în creştere cu 5,1% faţă de primele nouă luni din 2014, reiese din datele publicate luni seara de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Pe de altă parte, luna septembrie este prima lună din acest an în care veniturile din TVA au fost mai mici decât cele din 2014. De altfel, bugetul pe septembrie nu se prezintă cu mult mai solid decât cel de anul trecut. Cheltuielile sunt cu 16,1% mai mari, în vreme ce veniturile au crescut cu numai 2,1% faţă de cele din septembrie 2014, pe fondul unei absorbţii ceva mai bune a fondurilor europene.

Prima lună în care scad încasările din TVA


Veniturile din TVA s-au ridicat la 42,7 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 12,5%, respectiv 4,7 miliarde de lei, faţă de perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, din analiza evoluţiilor lunare reiese că acestea au înregistrat fluctuaţii semnificative, vârful fiind atins în prima lună a anului, când la bugetul general consolidat s-au colectat aproape 6 miliarde de lei din TVA.

Pe de altă parte, după reducerea TVA la alimente, în iunie 2015, acestea au consemnat un trend descendent. După două luni de scădere, în septembrie se poate observa o îmbunătăţire, însă nu şi dacă este raportată la evoluţia din 2014.

venituri tva2

Sumele colectate din TVA au însumat 4,4 miliarde de lei în septembrie, marcând prima lună din acest an în care veniturile din taxa pe valoare adăugată au fost mai mici decât cele din 2014, când s-auu ridicat la 4,6 miliarde de lei. Scăderea a fost de cinci procente, după ce în lunile anterioare creşterile au fost mai modeste decât în prima parte a anului, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza datelor MFP.


venituri tva

Cheltuieli mai mari, venituri modeste

Statul a colectat în septembrie venituri de 19 miliarde de lei, în creştere cu 2,1 faţă de septembrie 2014. Pe de altă parte, cheltuielile au fost de 19,3 miliarde de lei, în creştere cu 16,1% faţă de cele de anul trecut.

Veniturile au fost influenţate negativ de încasările din impozitele pe proprietate, în scădere cu 17% faţă de septembrie 2014, de încasările din TVA, cu 5% mai mici, precum şi de incasările din veniturile nefiscale (-30%). Fondurile europene, respectiv sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţare, au fost cu 71,8% mai mari luna trecută decât în 2014, acestea ajungând la 1,4 miliarde de lei, faţă de 835,4 milioane de lei în septembrie 2014.

Cheltuielile au crescut în septembrie la aproape toate capitolele bugetare, cu excepţia dobânzilor şi a subvenţiilor, unde au fost mai mici decât în 2014. Cheltuielile de personal au însumat 4,3 miliarde de lei (în creştere cu 10,5% faţă de 2014), iar cele cu bunuri şi servicii 3,7 miliarde de lei (+19%).

Investiţiile au fost şi ele ceva mai mari. Cheltuielile de capital s-au ridicat la 1,6 miliarde de lei (faţă de un miliard de lei în septembrie 2014), iar cheltuielile pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe au fost de 1,6 miliarde de lei (faţă de 938,7 milioane de lei în septembrie 2014).

Chiar şi aşa, guvernul nu a reuşit să recupereze decalajul de la investiţii, cel puţin nu de la investiţiile realizate exclusiv din bani de la buget. În primele nouă luni ale anului, cheltuielile de capital au însumat 7,6 miliarde de lei, cu 6% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut.

Investiţiile din fonduri europene au fost ceva mai „norocoase”, Guvernul „egalând” în primele nouă luni contribuţia de la UE. Mai exact, sumele decontate de comisie au crescut în primele nouă luni cu 38,1%, ajungând la 7,6 miliarde de lei, iar sumele cheltuite de executiv pentru cofinanţări au înregistrat o creştere similară, de 41,7%, ajungând la 10,8 miliarde de lei la finele lunii septembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: