19 octombrie, 2015

victor ponta_guvernGuvernul se va reuni în ședință pe 23 octombrie pentru a discuta rectificarea bugetară, a anunțat, luni, premierul Victor Ponta, care a precizat că se vor urmări, printre altele, finanțarea majorării salariale la medici și profesori, rezolvarea problemei legate de asigurarea energiei termice în mai multe orașe, dar și alocarea sumelor necesare pentru agricultorii afectați de secetă.

Rectificarea, afirmă surse din Ministerul Finanţelor, se va face în funcţie de „nevoile” decidenţilor de la Palatul Victoria, grupul de lucru fiind anunţat că va primi miercuri solicitările, care trebuie armonizate într-un document până la şedinţa de vineri.

De menţionat: ministrul Teodorovici anunţa pe data de 8 octombrie că Guvernul va majora ţinta de deficit la rectificarea bugetară. „Ținta de deficit bugetar este posibil să fie modificată în sus. Pe baza estimărilor actuale, va fi undeva peste 1,86%, cât era la rectificarea din iulie, dar vom calcula și vedem la rectificare”, anunţa ministrul Teodorovici.

Principii enunţate de Victor Ponta


„Am discutat cu colegii mei PSD-UNPR, discut cu cei de la ALDE, voi discuta și cu grupul minorităților și în zilele următoare trebuie să luăm deciziile strategice legate de rectificarea bugetară care va avea loc în ședința specială de guvern de vineri.

De altfel, mâine, avem ședință de guvern, nu miercuri, am pus mâine ședința obișnuită pentru ca miercuri și joi să pregătim rectificarea și să dăm niște direcții strategice, nu doar să punem niște bani dintr-o parte în alta”, a declarat Victor Ponta, în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderii ALDE Călin Popescu-Tăriceau și Daniel Constantin.

Premierul a menționat și principalele elemente care sunt avute în vedere la rectificarea bugetară, precizând că va fi vorba de o rectificare pozitivă având în vedere că România este pe excedent bugetar.

„În ceea ce privește rectificarea, ideile principale se referă la asigurarea resurselor bugetare pentru salariile la medici. (…) De asemenea, trebuie să rezolvăm într-un mod mai înțelept problema cu care se confruntă încă câteva mari orașe ale României referitoare la încălzire și aici e vorba și de București, de Constanța, de Galați, unde, pe de o parte, nu putem să-i lăsăm pe oameni să înghețe în case, pe de altă parte, însă, administrațiile locale trebuie să-și facă treaba așa cum și-au făcut-o în multe alte orașe unde nu sunt probleme la începutul iernii.


De asemenea, partea de finanțare pentru ajutorul de minimis pentru IMM-uri și o problemă pentru care nu eram pregătiți, dar pentru care trebuie să fim pregătiți și anume despăgubirile în agricultură în urma secetei din acest an”, a explicat premierul.

Ce anunţa ministrul Teodorovici acum o săptămână

„Rectificarea bugetară următoare sperăm să fie tot pozitivă. La rectificarea din 23 octombrie vrem să alocăm suplimentar sume pentru plăți în acest an. Este nevoie să finalizăm proiectele în derulare și, pe de altă parte, să degrevăm bugetul pe 2016. Plătim în acest an tranșa a IV-a din titlurile executorii, avem partea pentru calamități, pentru termie (subvențiile pentru energia termică, n.red.), cel puțin 1,4 miliarde de lei alocăm pentru proiectele locale aflate în derulare, pentru a degreva bugetul în 2016. Anul viitor, cu impactul Codului Fiscal și cu alte măsuri ce se vor aplica, va fi un deficit poate mai mare decât am stabilit, afirma ministrul Finanţelor în urmă cu o săptămână.

Bugetul pe anul în curs a fost construit pe un deficit de 1,83%, ţinta fiind ajustată uşor în urma primei rectificări bugetare, la 1,85% din PIB pe fondul modificării nivelului PIB pe anul 2015.

Devansarea unor prevederi din Codul fiscal

Premierul Victor Ponta a mai anunţat, luni, că, la propunerea ALDE, coaliţia de guvernare va decide aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a unor măsuri din Codul fiscal care fuseseră amânate iniţial pentru o pentru o perioadă de timp, precum reducerea impozitului pe dividende de la 16 la 5 la sută.

„Eu, ştiţi că sprijin şi este o iniţiativă categoric mai degrabă în partea liberală a programului de guvernare, însă, cu siguranţă, şi PSD şi UNPR sunt de acord cu acest lucru, ca acele măsuri din Codul fiscal care au fost amânate un an de zile, la cererea PNL, (…) putem, cu siguranţă, în baza rezultatelor acestui an, să aplicăm anticipat câteva dintre măsuri şi aici este vorba de reducerea impozitului pe dividente de la 16 la 5 la sută, plafonarea la cinci salarii medii (a contribuţiilor de asigurări de sănătate n.r.), aşa cum era normal în momentul în care s-a schimbat regimul PFA şi de asemenea, o măsură dublă la microîntreprinderi creşterea plafonului de la 65 de mii de euro la o sută de mii de euro, dar în acelaşi timp obligaţia de a avea cel puţin un angajat, în felul acesta un angajat care cotizează la bugetul de asigurări sociale”, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul Ponta a precizat că măsura de creştere a plafonului de la 65 de mii de euro la o sută de mii de euro va fi o măsură care „cu siguranţă din punct de vedere economic şi bugetar va fi pe plus, nu va fi pe minus, aşa cum şi reducearea de la 16 la 5 la sută (la dividente n.r.), în final, va fi pe plus”, dând exemplul reducerii TVA.

„Exact ca la TVA la alimente la 9 la sută, noi am încasat mai mulţi bani cu 9 la sută TVA decât cu 24 la sută. De ce? Pentru că fiscalizăm, pentru că stimulăm declararea veniturilor şi acesta e un lucru foarte bun”, a arătat Ponta.

Premierul Ponta a mai spus că aceste propuneri vor fi discutate în cadrul coaliţiei zilele următoare. „Nu are sens să fie introduse (aceste măsuri n.r.) în timpul anului. Încep de la 1 ianuarie, pentru că e noul an fiscal. Decizia e a coaliţiei şi o vom lua zilele următoare. Propunerea e de la ALDE, eu spun că e sustenabilă”, a adăugat premierul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: