16 septembrie, 2015

muncaRomânia a înregistrat în cel de-al doilea trimestru din 2015 a doua cea mai mare creştere de la nivel european a costului orar al forţei de muncă.

Astfel, în perioada aprilie-iunie, indicatorul a înregistrat un avans de 7,7% faţă de perioada similară a anului trecut, după ce în primele trei luni ale anului creşterea a fost de 7,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, reiese din datele publicate miercuri de Eurostat.

Cel mai semnificativ avans l-a consemnat costul orar al forţei de muncă din industrie, de 7,9%. Cel din construcţii a crescut cu 5,8% în trimestrul al doilea al anului, iar cel din domeniul serviciilor cu 7,6%.


Costul orar al forţei de muncă are două mari componente: costuri legate de salarii şi alte costuri.

La costurile salariale sunt incluse, potrivit metodologiei Eurostat, remuneraţiile directe, primele şi indemnizaţiile plătite de angajatori, în bani sau în natură, în schimbul muncii prestate de angajat, precum şi plăţile către schemele de economisire ale angajaţilor, plăţile pentru zilele nelucrate şi remuneraţiile în natură cum ar fi alimentele, băuturile, combustibilul, maşine de serviciu şi altele.

Costurile de altă natură se referă la contribuţii şi alte impozite pe muncă datorate de angajator.

În România, ambele componente au înregistrat în cel de-al doilea trimestru un avans de 7,7%.


Costurile angajatorilor români au crescut anul acesta şi pe fondul creşterii salariului minim pe economie, de la 900 la 975 de lei începând cu 1 ianuarie 2015.

Avans de 1,9% și în UE

Costul orar al forţei de muncă din zona euro a crescut în al doilea trimestru din 2015 cu 1,6% faţă de perioada similară a anului trecut, iar în UE cu 1,9%, reiese din datele Eurostat.

În primul trimestru al anului, costul orar al foţei de muncă din zona euro a înregistrat un avans de 1,9%, iar cel din UE de 2,3%.

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă s-au înregistrat, în perioada aprilie-iunie, în Letonia (7,9%), România (7,7%) şi Bulgaria (6,8%), în timp ce în trei state europene acest cost a scăzut: Grecia (-2,9%), Cipru (-1,2%) şi Italia (-0,4%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: