Echipele de negociatori ale Uniunii Europene şi ale Statelor Unite au reuşit să ajungă la o înţelegere privind schimbul de informaţii, în sensul protecţiei datelor personale transmise în cadrul anchetelor care vizează terorismul, anunţă luni Reuters, care citează documentul elaborat în cadrul negocierilor.
Potrivit Reuters, cele două părţi au negociat vreme de 4 ani termenii unui aşa-numit “acord umbrelă”, care în forma sa finală ar contine interdicţia de utilizare în alte scopuri a datelor personale ale celor vizaţi de anchete în derulare, date conţinute în eventualele schimburi de informaţii dintre poliţie şi autorităţi judiciare sau dintre companii şi autorităţi judiciare.
Negocierile pe această temă au fost multă vreme îngreunate de lipsa drepturilor cetăţenilor europeni rezidenţi în UE de a apela la tribunalele americane în situaţia în care consideră că datele lor personale au fost dezvăluite sau utilizate în mod greşit, drepturi de care cetăţenii Statelor Unite se bucură în Europa.
Potrivit documentului citat de Reuters, textul acordului a fost finalizat, iar acesta va fi propus spre ratificare, luni sau marţi, la Luxemburg.
Comisia Europeană, anunţă Reuters, nu este însă de acord să aprobe acest document până când legislaţia americană nu va fi modificată, astfel încât să conţină dreptul cetăţenilor UE la căi de atac în materia datelor personale.
Congressmanul Jim Sensenbrenner a iniţiat în luna martie 2015 aşa-numitul „Judicial Redress Act”, cu scopul de a conferi cetăţenilor din statele aliate SUA dreptul de a apela la instanţele americane în situaţia în care consideră că nu s-au bucurat de protecţia datelor personale.
Potrivit documentului consultat de Reuters, „Judicial Redress Act” se bucură de susţinere bipartizană şi, odată aprobat, ar trebui să stea la baza restaurării încrederii între aliaţi, după o lungă perioadă de suspiciuni generată de acuzaţiile lansate după 2013 în legătură cu practica americană de spionare a aliaţilor europeni.