Ambasadorii statelor membre ale UE şi reprezentanţii Parlamentului European au ajuns la un acord de principiu asupra bugetului UE pentru 2015, cu condiţia să se găsească o modalitate de plată a facturilor neplătite pentru 2014 şi 2015. Valoarea acestora se ridică la peste 20 de miliarde de euro.
„Achitarea tuturor acestor facturi neplătite a fost scopul principal al Parlamentului. Nu putem să rostogolim aceste cheltuieli de la un an la altul din cauza lipsei resurselor şi să vedem cum contractorii, care au probleme cu banii lichizi, au de suferit iat UE îşi pierde credibilitatea ca partener”, a argumentat şeful comisiei de buget din PE, Jean Arthuis.
Europarlamentarii au cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru achitarea acestor restanţe care se ridica la 23,4 miliarde la începutul anului 2014, faţă de 5 miliarde cât erau în 2010.
Pentru 20115, negociatorii au ajuns la un compromis de 145,3 miliartde în angajamente şi 141,2 miliarde în plăţi. Propunerea Copmisiei Europene, care a venit în 28 noiembrie cu un nou proiect de buget pentru anul viitor, după ce propunerea iniţială a fost respinsă de Consiliu (adică de statele membre), a fost de 145,6 de miliarde în angajamente şi 142,1 miliarde de euro plăţi.
Statele membre au vrut reducerea cheltuielilor UE, adică a fondurilor alocate susţinerii agriculturilor şi fondurilor pentru dezvoltarea regiunilor.
Negociatorii Parlamentului au obţinut cu 45 de milioane de euro mai mulz pentru cercetare şi pentru dezvoltarea programului Orizont 2020 şi 16 milioane de euro în plus pentru programul Erasmus +. A crescut şi bugetul politicii externe, cu 32 de milioane de euro, dar şi bugetele agenţiilor de supraveghere bancară şi al Frontex.
Aprobarea formală la bugetului va avea loc în sesiunea plenară a PE, din 15-18 decembrie, nu înainte de a fi aprobat şi de Consiliul UE.
Procedura bugetară europeană
În fiecare an, Comisia Europeană prezintă proiectul de buget (iar în acest an asta s-a întâmplat în 11 iunie), apoi Consiliul UE şi Paralmentul European reacţionează/au obsercaţii la propunerea Comisiei.
Dacă parlamentul şi Consiliul nu cad de acordf, urmează o procedură de conciliere de 21 de zile în încercarea de a găsi un compromis între cele două instituţii.
Dacă negocierile eşuează, aşa cum s-a întâmplat în acest an, dar şi în 2010 şi 2012, Comisia trebuie să vină cu o nouă propunere.
Dacă nu s-ar fi ajuns la un consens până la 31 decembrie 2014, atunci de la 1 ianuarie 2015 UE ar fi operat pe sistemul „doisprezecimilor provizorii”. Asta înseamnă că UE trebuie să opereze cu apreciarile lunare calculate pe baza unei doisprezecimi a bugetului pentru anul fiscal anterior.