„Noi măsuri de austeritate sunt puţin probabile, deoarece 2012 este un an electoral, iar Guvernul trebuie să înceapă să plătească din urmă bonusurile funcţionarilor publici, în urma unei decizii finale a Justiţiei” – se arată despre România într-o anliză Fitch.
Agenţia, care în luna iulie a acestui an a crescut ratingul României trecând-o în rândul ţărilor recomandate pentru investiţii, atrage atenţia că „există riscul unui derapaj fiscal moderat, în special din cauza alegerilor parlamentare programate pentru noiembrie 2012” şi îşi exprimă speranţa că partidele de la guvernare vor rezista tentaţiei de a lua măsuri populiste:
„Fitch se aşteaptă ca PDL să se abţină de la cheltuieli fiscale preelectorale la scară largă, populiste, deoarece cumpărarea voturilor într-o astfel de manieră ar eroda credibilitatea politică, deşi apariţia unor măsuri populiste moderate este posibilă „ – notează analiştii Fitch.
Agenţia speră ca, dimpotrivă, guvernul român să continue ajustările fiscale, dat fiind că mai e nevoie de o reducere a deficitului de încă 1%, pentru a atinge ţinta de 3% pentru 2012.
Repornirea creditării în valută ar putea duce la instabilitate financiară. Inflaţia – din nou peste estimarea BNR
„Este de remarcat că România nu s-a putut apropia de stabilitatea preţurilor, în pofida scăderii puternice a cererii interne. Există riscul ca, din cauza inflaţiei persistent ridicate din România, politica monetară să menţină ratele nominale peste cele din zona euro şi un curs valutar stabil pentru o perioadă mai îndelungată, recreând astfel amestecul toxic dintre viitoarea creditare în monedă străină şi potenţiala instabilitate financiară viitoare” – apreciază Fitch.
Agenţia consideră că inflaţia în România ar putea scădea în a doua parte a anului 2011, în special datorită efectelor de bază ale majorării TVA de la 19 la 24% (în iulie anul trecut), însă apreciază că ea se va situa peste ţinta BNR:
„Agenţia estimează o inflaţie anuală medie de 6,8%, mai ridicată decât prognoza BNR din Raportul de Inflaţie din mai 2011. Cu toate acestea, direcţia prognozei BNR arată că inflaţia are şanse mici să revină la ţintă înainte de mijlocul anului 2012”.
De altfel, Fitch consideră că inflaţia va fi principalul element care va împiedica România să intre în mecanismul ERM II – anticamera trecerii la moneda euro, moment pe care BNR l-a anunţat ca fiind anul 2015.