17 iulie, 2014

Liderii statelor UE nu au căzut de acord miercuri noaptea asupra nominalizărilor pentru posturile de top ale Uniunii, informează agenţiile de presă internaţionale, şi au decis să se reunească din nou în 30 august.

Discuţiile s-au blocat din cauza opoziţiei faţă de nominalizarea ministrului de externe italian, Federica Mogherini, ca Înalt Reprezentant al UE pentru politica externă. Liderii central şi est europeni au cerut ca acest post să revină unui reprezentant al regiunii din care provin, susţin diplomaţi citaţi de Reuters.

În plus, se pare că aceiaşi lideri est-europeni au spus că nu iau nicio decizie asupra ocupanţilor celor două posturi de top până nu ştiu care vor fi portofoliile care se vor aloca comisarilor din ţările lor.


„Este păcat, dar nu este deloc dramatic că nu s-a ajuns la o concluzie”, a spus Herman Van Rompuy, la finalul reuniunii. „Astfel de lucruri iau timp. Sunt absolut sigur că vom lua o decizie în luna august”, a mai afirmat preşedintele Consiliului European.

Cancelarul Angela Merkel a spus că liderii UE şi-au dat brusc seama că există „interdependenţă” între portofoliile din Comisie şi cele două funcţii de conducere de la nivelul UE.

La conferinţa de presă de după întâlnire, aceasta a explicat că Jean-Claude Juncker a spus că numirile comisarilor îi aparţin, cu excepţiacelei a Înaltului Reprezentant. Totuşi, şi statele membre au un cuvânt de spus, a admis Angela Merkel.

Echilibrul de gen în noua Comisie va avea importanţă, a mai precizat cancelarul german, iar noul preşedinte al executivului comunitar le-a cerut liderilor să nominalizeze femei şi să aibă mai multe variante. În luna august, el le va face liderilor europeni propunerile de portofolii, iar aceştia vor decide succesorii lui Catherine Ashton şi Herman Van Rompuy.


La rândul său, preşedintele Francois Hollande a precizat că statele UE trebuie să trimită propunerile de comisari până la sfârşitul acestei luni.

Calendarul iniţial propus de Parlamentul European, care voia să audieze şi să voteze echipa Comisiei în luna septembrie, ar putea fi încă realizabil, dar totul va fi foarte strâns, a precizat un diplomat european pentru EUobserver.

Înaltul Reprezentant – un socialist

Chiar dacă liderii europeni nu au căzut de acord asupra unui nume, ei au ajuns totuşi la consens că ocupantul postului de Înalt Reprezentant trebuie să aparţină familiei politice a socialiştilor. Asta elimină din start candidaturile lui Radoslaw Sirkorski şi chiar pe a Kristalinei Georgieva.

Federica Mogherini, pornită ca favorită pentru ocuparea acestei poziţii, a fost puternic contestată de Polonia şi ţările baltice: i s-a reproşat lipsa de experienţă, dar mai ales atitudinea prietenoasă faţă de Rusia,

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a avut o declaraţie extrem de dură înainte de începrea discuţiilor: „Voi susţine o persoană cu experienţă în politica externă şi o persoană care este neutră sau cel puţin reflectă toate opiniile statelor membre în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, şi nu susţin o persoană care este pro-Kremlin”.

Atfel de remarce au suscitat replica imediată a premierului italian, Matteo Renzi care le-a considerat lipsă de respect faţă de un stat membru: „Nu este vorba despre o poziţie sau alta, este vorba espre respectul cuvenit statelor membre şi în special unuia dintre fondatorii Uniunii”.

Premierul Italiei a negat că ar fi existat opoziţie faţă de candidata proriei ţări, însă diplomaţii susţin că există probleme pentru candidatura Federicăi Mogherini şi nu cred că ar exista şanse ca în luna august să fie totuşşi nominalizată.

Pe de altă parte, preşedintele francez – susţinător al ministrului italian – nu vede justificată obiectia statelor estice, deşi a recunoscut că aceasta a existat. Francois Hollade consideră însă postul de Înalt Reprezentant mai degrabă unul de „purtător de cuvânt al UE” şi crede că poziţia ministrului italian faţă de Rusia nu ar conta, pentru că ea nu ar face politica externă a propriei ţări.

Descărcaţi AICI concluziile reuniunii de la Bruxelles.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: