15 noiembrie, 2024

Birocrația excesivă costă Germania până la 146 de miliarde de euro anual sub formă de pierderi de producție economică, arată un studiu realizat de Institutul Ifo, publicat joi, oferind o estimare clară a impactului pe termen lung al acestei probleme pentru mediul de afaceri, transmite Reuters.

Directorii de companii s-au plâns de cantitatea birocrației – inclusiv proceduri îndelungate de aprobare pentru companiile noi și o tranziție relativ lentă către digitalizare – în condițiile în care cea mai mare economie a Europei a avut performanțe mai slabe decât alte state din zona euro începând din 2018.

„Amploarea mare a costurilor cauzate de birocrație ilustrează cât de urgentă este nevoie de reforme,” a declarat Oliver Falck, directorul centrului Ifo pentru organizare industrială și noi tehnologii.


„Costurile inacțiunii sunt uriașe atunci când sunt măsurate în raport cu potențialul de creștere neexploatat care ar putea fi realizat prin reducerea birocrației.”

Ifo a precizat că a identificat țări care au implementat reforme pentru a reduce birocrația, le-a urmărit evoluția economică în timp și a folosit aceste date pentru a estima ce a pierdut Germania prin neadoptarea unor schimbări similare.

„Dacă Germania ar ajunge din urmă Danemarca în ceea ce privește digitalizarea administrației publice, producția sa economică ar fi cu 96 de miliarde de euro mai mare anual,” a spus Falck.

Guvernul Germaniei a adoptat în septembrie o lege menită să reducă birocrația, ca parte a unui pachet de măsuri de creștere care include 49 de inițiative pentru a stimula creșterea economică, aflată în stagnare.


Asociațiile de afaceri au declarat la acea vreme că inițiativa este un pas în direcția corectă, dar insuficientă pentru a spori competitivitatea.

Birocrația a fost desemnată drept cea mai mare problemă pentru afaceri în toate sondajele Camerei de Comerț și Industrie din ultimii doi ani.

Toate cerințele de verificare și documentare, obligațiile de raportare și rapoartele statistice, schimbările constante ale legilor, cerințele de protecție a datelor și procedurile administrative îndelungate „trebuie analizate, simplificate semnificativ și, în unele cazuri, complet eliminate la Berlin și Bruxelles,” a declarat Manfred Goessl, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie pentru München și Bavaria Superioară.

(Citește și: ”Analiză FT: „Bolnavul Europei” chiar este bolnav. Problema concediilor medicale din Germania și ”lipsa totală de dorință de a munci””)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: