6 noiembrie, 2024

Confruntată cu perspectiva unui nou mandat de președinte al lui Donald Trump, Uniunea Europeană a pregătit ”o forță de reacție rapidă”, care să anticipeze și să ofere contra-măsuri și soluții alternative la mutările următoarei administrații republicane.

Grupul format în octombrie în cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen se pregătește pentru ambele scenarii: victoria lui Trump sau a Kamalei Harris.

Totuși, oficialii UE l-au poreclit „Grupul operativ Trump”.


Pregătirile pentru posibila întoarcere a lui Trump la Casa Albă includ creșterea cheltuielilor pentru apărare, transferul controlului asupra ajutorului militar pentru Ucraina către NATO, cursa pentru îmbunătățirea relațiilor cu consilierii lui Trump și grupurile de reflecție afiliate și contactarea guvernatorilor și liderilor de gândire republicani pentru a-i ghici intențiile.

„Vom riposta rapid și vom lovi puternic”, a spus un diplomațt european pentru Politico despre planul de urgență al UE pentru un război comercial cu Trump.

„Cei de la Bruxelles au o listă pregătită și sunt destul de încrezători că pot câștiga acest război comercial”, a spus al doilea diplomat.

Uniunea Europeană a creat un grup de reacție rapidă pentru a se pregăti pentru consecințele alegerilor din SUA de pe 5 noiembrie. Grupul, înființat în centrul executivului UE condus de Ursula von der Leyen, în cadrul Secretariatului General, se pregătește oficial pentru o victorie atât democratică, cât și republicană. Totuși, oficialii UE se referă la el colocvial ca „grupul de lucru Trump.”


Bruxelles-ul a fost luat prin surprindere în 2018, când Trump a impus primele tarife pe oțelul și aluminiul din UE și a ripostat doar parțial la acele tarife, sperând să detensioneze conflictul.

În loc să accepte acea ramură de măslin, Trump a dublat miza, amenințând că va impune tarife pe exporturile de mașini ale UE. Deși acestea nu au fost niciodată puse în aplicare, UE a fost șocată să constate că Trump era dispus să perturbe lanțurile de aprovizionare și să rupă legăturile cu cei mai importanți aliați ai Washingtonului.

„Data trecută nu am crezut cât de departe va merge Trump,” a spus primul diplomat de rang înalt. „De data aceasta am avut timp să ne pregătim. Europa s-a schimbat mult și vom fi gata să acționăm.”

UE plănuiește să fie atât de dură încât Donald Trump să nu aibă de ales decât să vină la masa negocierilor

Conform surselor Politico, liderii UE cred că Trump poate fi adus la masa negocierilor doar dacă riposta europeană este una dură.

Obiectivul era de a provoca atât de multă „durere” încât Trump să fie forțat să negocieze imediat — iar UE să fie astfel într-o poziție mai bună. Alternativa neplăcută, au argumentat ei, ar fi un ciclu de represalii reciproce care s-ar putea întinde pe ani de zile.

„Comisia a pregătit o ripostă substanțială pentru a-l împinge pe Trump să accepte un acord încă din prima rundă,” a spus primul diplomat.

Deocamdată, conflictul legat de oțel este suspendat, după ce UE decis amânarea impunerii de tarife. Această pauză se va încheia însă în martie anul viitor, ceea ce înseamnă că, indiferent dacă Trump sau Kamala Harris ajunge la Casa Albă, va exista o confruntare în primele săptămâni ale următorului mandat prezidențial din SUA.

Trump nu și-a ascuns intențiile de a impune tarife generale de 10% sau 20% atât asupra statelor partenere, cât și asupra statelor concurente, dacă va câștiga alegerile. În discursurile sale electorale, el a dat dovadă de o animozitate deosebită față de Europa, în special față de industria auto germană.

„Uniunea Europeană sună frumos, dar ne tratează violent”

Anunțurile făcute de Trump în timpul campaniei electorale arată că Europa are de ce să se teamă. Într-un interviu oferit Bloombreg, Donald Trump spunea:

„Uniunea Europeană sună atât de frumos. Iubim Scoția și Germania. Ne plac toate aceste locuri. Dar odată ce treci peste asta, vezi că ei ne tratează violent.” Trump a menționat reticența Europei de a importa automobile și produse agricole din SUA drept factori cheie ai deficitului comercial de peste 200 de miliarde de dolari, o statistică pe care o consideră o măsură critică a echității economice.

Ca și în multe alte domenii, Trump vede comerțul în termeni personali. El vorbește despre asta ca și cum ar fi o negociere privată între el și lideri străini recalcitrați care înțeleg foarte bine că exploatează SUA și, prin urmare, trebuie să fie înfrânți.

Animat, povestește o conversație cu Angela Merkel, pe atunci cancelarul Germaniei. ”Angela, câte Forduri sau câte Chevrolet sunt în mijlocul Munchenului acum?” își amintește că a întrebat. El imită accentul german al lui Merkel ca răspuns: „Oh, nu cred multe”. „Ce zici de niciuna?” spune că a replicat rapid.

Mulțumit că și-a ilustrat punctul de vedere, Trump se întoarce la reporterii Bloomberg. „Ei ne tratează foarte rău”, spune el. „Dar schimbam toate acestea și acea cultură.” Aduceți-mă înapoi la Casa Albă, sugerează el, și va termina treaba.

În interviu, el a oferit o apărare pasionată a tarifelor americane, arătând că intenționează să majoreze taxe nu doar asupra Chinei, ci și asupra Uniunii Europene.

UE speră să-l convingă pe Donald Trump să colaboreze cu Europa pentru a răspunde amenințării chineze

O parte a acestor negocieri, au spus oficialii și diplomații, s-ar axa pe o cooperare mai strânsă între UE și SUA în privința Chinei.

„Americanii ar trebui să fie mai prietenoși cu Ursula dacă sunt serioși în privința confruntării cu China”, a spus primul diplomat.

Companiile de pe ambele maluri ale Atlanticului se pregătesc pentru ceea ce consideră că ar putea fi un proces distructiv până la atingerea unei soluții negociate.

„Bruxelles-ul face planuri de contingență în cazul în care se aplică noi tarife. Nu este surprinzător,” a declarat Marjorie Chorlins de la Camera de Comerț a SUA.

„Întrebarea este: dacă s-ar întâmpla acest lucru, există loc pentru o soluție negociată care să fie acceptabilă pentru ambele părți? Nu putem ști acest lucru astăzi, deși este evident că nu este în interesul niciuneia dintre părți să meargă pe acest drum.”

(Citește și: ”Planul UE pentru un eventual război comercial cu o administrație Donald Trump”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: