cursdeguvernare

duminică

13 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Tomata 2.0: Ajutorul de stat pentru legumele din sere, condiționat de cultivarea roșiilor

13 octombrie, 2024

De anul viitor, programele pentru susţinerea cultivării legumelor în spaţii protejate vor fi condiționate de obligativitatea ca jumătate din suprafaţă să fie cu tomate, a declarat duminică, la Slatina, ministrul Florin Barbu, citat de Agerpres.

„De anul viitor, din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii din bazinele legumicole din ţară, vom finanţa fiecare mie de metri pătraţi, practic vom face o finanţare cu o obligativitate ca 50% să fie tomată, iar restul alte legume în spaţii protejate. Practic, finanţarea va fi undeva la 1.500 de euro pe fiecare mie de metri pătraţi, ne dorim foarte mult ca fermele să se dezvolte şi să nu mai fie divizate în sere şi solarii de câte 1.000 de metri pătraţi”, a spus Florin Barbu.

Ministrul a menţionat că pentru al doilea ciclu al Programului Tomata, care se derulează acum, fermierii vor beneficia de un sprijin de 1.000 de euro pentru o suprafaţă cultivată cu legume în spaţii protejate de 1.000 de metri pătraţi.


Anunțul a fost făcut la Târgul de la Slatina dedicat Zilei Produselor Agroalimentare Româneşti, în condiții de precampanie, Olt fiind județul unde PSD s-a clasat cel mai bine la parlamentarele din 2020 – a obținut 57,7% din voturi.

Ajutor de 25 milioane de euro pentru cultivarea legumelor în sere, anul viitor

Guvernul a aprobat în septembrie o HG prin care sunt alocate peste 25 de milioane de euro pentru cultivarea legumelor în spaţii protejate. Ajutorul este de maximum 1.000 de euro pentru 1.000 de mp.

Valoarea maximă a sprijinului financiar se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,9735 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE). 

Legumicultorii vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum de 1.000 de euro/1.000 mp/beneficiar pentru cultivarea de tomate, ardei gras şi/sau lung sau gogoşari, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate.


Resursele financiare necesare aplicării schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate” pentru perioada 2024-2025 prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 124,337 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 25 de milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2025.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: