cursdeguvernare

duminică

13 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Politico: UE a funcționat în 2024 cu motoarele la ralanti. Iar în 2025 va aștepta rezultatul alegerilor din Germania

10 octombrie, 2024

Într-un an în care a făcut puține lucruri importante, UE va continua să se confrunte cu dificultăți în sprijinirea Ucrainei – permițând altor puteri globale să gestioneze invazia la scară largă a Rusiei – și să aștepte cu sufletul la gură rezultatul alegerilor din Statele Unite sau din statele importante ale Europei.

Problema, scrie Politico, este că nici în viitorul apropiat UE nu va face mult mai mult.

La începutul anului, instituțiile UE au fost paralizate de alegerile europene. Acum, blocul anticipează un alt an de stagnare, pe măsură ce oficialii UE așteaptă rezultatele alegerilor din Germania, care vor avea loc în toamna lui 2025.


Diplomați și oficiali UE au declarat că sunt îngrijorați că Bruxelles este cumva blocat de luni de zile, iar instituțiile europene au fost în mare parte în mod de ”resetare birocratică” pe parcursul acestui an.

Alegerile europene au consumat toată energia instituțiilor din Bruxelles

Alegerile europene la nivel continental, menite să desemneze 720 de membri ai Parlamentului European, au consumat atenția Bruxelles-ului în prima jumătate a anului 2024. Instituțiile din Bruxelles au fost practic paralizate în timp ce Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a făcut campanie pentru un al doilea mandat și a așteptat aprobarea Parlamentului (pe care a obținut-o).

Acum, ea așteaptă ca Parlamentul să aprobe noua sa echipa formată din 26 de comisari. Noua Comisie va începe lucrul în mod oficial pe 1 decembrie, doar pentru două săptămâni pentru că vin sărbătorile din decembrie.

„Cel puțin am fi putut să punem în funcție o nouă Comisie Europeană înainte de alegerile din SUA”, a spus un diplomat al UE, care, la fel ca alții citați în acest articol, a primit anonimatul pentru a vorbi deschis.


În timp ce UE încă pregătește un împrumut de aproximativ 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, Kievul continuă să se confrunte cu probleme legate de lipsa de personal și muniție pentru a se apăra. Rețeaua electrică devastată a Ucrainei, care a fost atacată în repetate rânduri de drone și rachete rusești, va trebui reconstruită înainte de venirea iernii.

Între timp, Kremlinul a anunțat o creștere cu 25% a cheltuielilor pentru apărare în 2025, atingând un nou record pentru perioada post-sovietică.

Chiar și după ce noua Comisie va fi în funcție, perioada de așteptare va continua. În loc să înceapă rapid să revină la politicile obișnuite, una dintre marile puteri ale blocului va pune obstacole.

Întârzieri cauzate de alegerile din Germania

UE trebuie să elaboreze propunerea pentru următorul său buget pe șapte ani, începând cu 2028, care va influența totul, de la agricultură la sprijinul pentru Ucraina. Însă, acest proces va fi probabil amânat până după alegerile din Germania din toamna lui 2025.

Pentru Germania, care este prudentă din punct de vedere financiar, extinderea bugetului UE sau emiterea unei datorii comune sunt subiecte extrem de sensibile, mai ales după o hotărâre a Curții Constituționale care a stabilit că folosirea fondurilor rămase din bugetul pentru Covid în alte scopuri nu este legală.

Germania, un pilon economic al UE, este astfel politicamente paralizată înainte de alegerile din septembrie 2025, mai ales în privința deciziilor legate de un buget european mai mare. În timpul campaniei electorale, candidații germani vor fi obligați să respingă propunerea Comisiei, care probabil va solicita un buget european extins, au avertizat diplomați de rang înalt ai UE. Iar dacă sondajele actuale sunt corecte, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), mai conservatoare din punct de vedere fiscal, din care face parte și Ursula von der Leyen, ar putea reveni la putere.

”Tocmai când credem că putem începe, atenția se mută spre Berlin”

UE are nevoie de unanimitate pentru a aproba bugetul, iar acest lucru ar fi imposibil fără sprijinul celei mai bogate țări din bloc.

„Toată lumea este în modul de așteptare și tocmai când credem că putem începe, atenția se va muta spre Berlin”, a declarat un oficial al UE, referindu-se la alegerile din Germania.

Unii experți susțin că politicile UE au devenit tot mai politizate în cadrul alegerilor interne din Germania, motiv pentru care politicienii vor să evite orice decizii majore înainte de alegerile importante.

„Cel mai probabil, victimele acestui context vor fi negocierile privind bugetul și orice discuții legate de împrumuturile comune ale UE,” a declarat Nicolai von Ondarza, un politolog de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.

„Nu putem lua nicio decizie sau introduce noi taxe ori finanțări până la alegerile din Germania”, a declarat un al doilea diplomat al UE.

O amânare ar permite, de asemenea, Comisiei Europene să înțeleagă mai bine direcția noilor propuneri de cheltuieli ale guvernului german, care vor aborda subiecte politice sensibile, cum ar fi emiterea unei datorii comune – un aspect pe care Germania l-a opus de mult timp – pentru a finanța apărarea europeană.

Fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a propus recent emiterea imediată a unei datorii comune pentru a finanța reforme rapide care să permită Europei să țină pasul cu Washingtonul și Beijingul. Propunerea a fost respinsă de ministrul german de finanțe, Christian Lindner.

Poate ceva să șocheze UE pentru a trece la acțiune?

Chiar și după ce premierul pro-european al Poloniei, Donald Tusk, va prelua de la Ungaria președinția rotativă a Consiliului UE, diplomații au avertizat că s-ar putea să nu poată impune schimbări semnificative dacă Berlinul va fi în plină campanie electorală.

„Este greu de imaginat cum putem lua o decizie privind cheltuielile pentru apărare înainte de alegerile din Germania,” a declarat un diplomat de rang înalt al UE.

Diplomații din Europa de Est spun că Europa ar trebui să acționeze proactiv, nu doar să reacționeze. „De această dată, reacția ar putea veni prea târziu,” a avertizat unul dintre ei.

Singurul lucru care ar putea scoate Europa din starea sa de apatie ar fi o eventuală retragere a lui Trump din NATO, a declarat Mujtaba Rahman de la grupul de consultanță Eurasia Group.

„Cred că nici măcar un plan de pace impus de Trump pentru Ucraina nu ar fi suficient pentru a mobiliza europenii să caute finanțare comună pentru securitatea și apărarea europeană”, a spus el.

„Criza ar trebui să fie una existențială.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: