cursdeguvernare

miercuri

9 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Analiză CEPA: Occidentul trebuie să își schimbe rapid abordarea dacă vrea ca Ucraina să câștige războiul

9 octombrie, 2024

Cu forțele rusești care continuă să avanseze încet în Ucraina, Occidentul are nevoie de o nouă abordare pentru a sprijini eficient aliatul său asediat.

Centrul pentru Analiza Politicilor Europene publică, sub semnătura lui Nico Lange, o analiză a situației la zi a frontului din Ucraina și avansează o serie de soluții care ar schimba cursul războiului în defavoarea lui Vladimir Putin.

Nico Lange este Senior Fellow ne-rezident în cadrul Programului de Apărare și Securitate Transatlantică la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA). De asemenea, este Senior Fellow la Conferința de Securitate de la München și Berlin și predă istoria militară la Universitatea din Potsdam. Lange a fost șef de cabinet la Ministerul Apărării din Germania în perioada 2019-2022.

O imagine a frontului ucrainean după doi ani și jumătate de război


Vești rele, dar nu dezastruoase, vin de pe frontul de est pentru Ucraina. După mai mult de doi ani și jumătate și mai multe atacuri majore eșuate, Rusia face progrese semnificative lângă Vuhledar pentru prima dată. Acest oraș se află la intersecția dintre frontul de est și frontul de sud.

Pierderea Vuhledar înrăutățește situația din Donbas și privează Ucraina de oportunitatea de a perturba logistica rusă pe ruta terestră către sudul Ucrainei ocupate. Importanța logistică a Crimeei scade în consecință.

Deși situația de lângă Kupiansk și Vuhledar evoluează negativ pentru Ucraina, Rusia este departe de a-și atinge obiectivele propuse — recucerirea regiunii Kursk până la 1 octombrie și preluarea controlului complet asupra regiunilor Luhansk și Donețk până la sfârșitul anului 2024.

De asemenea, Rusia suferă pierderi foarte mari, între 800 și 1.000 de soldați pe zi, deși reușește să recruteze aproximativ 1.000 de soldați zilnic prin oferirea unor salarii astronomice. Bărbații ruși sunt adesea presați de familiile lor să se înroleze pentru a colecta aceste sume mari, deși cu prețul vieții și integrității fizice. În plus, Rusia a pierdut peste 600 de vehicule blindate doar în atacurile inițiale.


Nu se așteaptă în viitorul apropiat câștiguri majore ale rușilor pe front, operațiuni la scară largă ale forțelor armate ruse sau o prăbușire a frontului ucrainean. Rusia va continua distrugerea lentă a pozițiilor inamice folosind bombe planoare și artilerie, urmate de atacuri ale infanteriei, deși cu pierderi mari.

De ce are nevoie Kiev pentru a câștiga războiul

Ucraina are nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune și de bombe planoare fără restricții în utilizarea lor. Atacurile de succes asupra depozitelor mari de armament rusesc, adânc în interiorul țării, din 18 și 21 septembrie, demonstrează potențialul de a slăbi capacitățile ofensive ale Rusiei.

Ucraina are nevoie de investiții în industria sa de apărare. 25% din toată asistența militară ar trebui să fie utilizată pentru achiziții direct în interiorul țării — pentru tot, de la obuziere și muniție până la drone și vehicule.

Ucraina are nevoie de mentenanță și reparații mai aproape de front, de inițierea unor planuri de construcție și de capacitatea de a fabrica piese de schimb pe cont propriu și de a le schimba direct pe front.

Este necesară o apărare aeriană mai modernă, cu suficientă muniție și sisteme ieftine de apărare împotriva dronelor. Sprijinul pentru apărarea aeriană deasupra Ucrainei de Vest, din teritoriul NATO, este posibil și necesar.

Partenerii Ucrainei ar trebui să stabilească, în cele din urmă, consecințe clare pentru Rusia dacă aceasta continuă să terorizeze piețe, locuințe civile și infrastructura cu bombe planante, rachete și artilerie.

Strategia actuală a Occidentului este cea mai costisitoare posibil

Occidentul ar trebui să definească, în sfârșit, obiectivele sale de război. Scopul ar trebui să fie folosirea forței militare pentru a împinge Rusia rapid la masa negocierilor și pentru a restabili pacea, să permită dezvoltarea euro-atlantică în Ucraina și să descurajeze atacurile rusești viitoare.

De asemenea, ezitarea și lentoarea partenerilor Ucrainei riscă să transforme războiul într-o cale de distrugere treptată și îndelungată a Ucrainei, începând din est. Strategia actuală a Occidentului este cea mai prelungită și costisitoare posibil.

”Nu cădeți în capcana populiștilor pacifiști sau a Kremlin”

Politicienii nu ar trebui să cadă în capcana iluziei că a ceda în fața populiștilor pacifiști sau a purtătorilor de cuvânt ai Kremlinului va aduce conflictul mai aproape de o soluție. Acest lucru nu va face decât să-l încurajeze pe Putin să continue războiul și să facă noi cereri.

Situația pentru Ucraina este dificilă, dar ar putea fi întoarsă în favoarea ei cu ajutorul unor parteneri puternici și mijloace gestionabile. Dacă SUA și marile state europene ar vorbi și acționa precum Mette Frederiksen, Petr Pavel, Kaja Kallas sau Gabrielius Landsbergis, sfârșitul războiului ar putea fi atins rapid.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: