cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Chimcomplex se află în discuții pentru preluarea Azomureș

9 octombrie, 2024

Producătorul și furnizorul de produse chimice Chimcomplex se află în discuții cu Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, pentru o eventuală preluare, a confirmat conducerea companiei.

”Chimcomplex explorează în mod constant oportunitățile de business pe piața locală și regională, în linie cu strategiile sale de dezvoltare și extindere. Confirmăm existența unor discuții preliminare legate de Azomureș, ca parte a dezideratului nostru de consolidare a industriei chimice din România. Cu toate acestea, dorim să subliniem că nu s-a luat nicio decizie cu privire la o posibilă tranzacție. Vom informa investitorii în concordanță cu prevederile legale aplicabile, la momentul la care un astfel de demers va deveni cert”, se arată într-un comunicat transmis Bursei de Valori București (BVB).

Combinatul chimic Azomureș Târgu Mureș este cel mai mare producător autohton de îngrășăminte chimice și cel mai mare consumator de gaze naturale. Acesta a fost nevoit să-și întrerupă activitatea de numeroase dăți în ultimii ani, pe fondul crizei din energie care a dus la creșterea accelerată a prețului gazelor.


Combinatul a realizat anul trecut afaceri de peste 1,8 miliarde de lei, după o scădere de 14,6% față de anul anterior. Compania a înregistrat o pierdere de 72,5 milioane de lei, după ce în 2022 a raportat un profit de 29,8 milioane de lei.

Azomureș este controlat de grupul elvețian Ameropa. Ameropa holding AG din Elvetia, trader internațional de cereale și îngrășăminte, a cumpărat, în 2012, 75,87% din titlurile Azomureș de la investitorii turci care controlau combinatul, iar apoi a derulat o ofertă de preluare prin care și-a majorat participația la 96,49%.

Chimcomplex este un producător și furnizor de substanțe chimice, specializat în polioli, clorosodice și oxo alcooli.. Compania are aproximativ 2.000 de angajați și operează cel mai mare combinat de produse chimice din România cu doua platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea, fiind cel mai mare exportator cu capital privat romanesc.

Industria chimică ne produce cel mai mare deficit comercial: în 2023, România a importat cu 12,22 miliarde de euro mai mult decât a exportat.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: