cursdeguvernare

duminică

29 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

R. Moldova acuză Rusia că încearcă să îi fraudeze referendumul de aderare la UE

28 septembrie, 2024

Kremlinul folosește dezinformarea și banii în timp ce Moldova se îndreaptă spre urne, spune șeful securității naționale din Chișinău pentru Politico.

Moscova a alocat milioane de euro și o armată de conturi pe rețelele de socializare pentru a încerca să împiedice aderarea Moldovei la UE, a avertizat consilierul pentru securitate națională al R. Moldova, Stanislav Secrieru (foto).

Stanislav Secrieru a declarat pentru Politico că Rusia a început un „atac fără precedent” hibrid împotriva fostei republici sovietice în perioada premergătoare referendumului de luna viitoare privind aderarea la blocul comunitar.


„Ne confruntăm cu o strategie înfricoșătoare: exploatarea fricii – în special a fricii de război”, a spus el. „Mașinăria de dezinformare a Rusiei leagă, pentru prima dată, în mod periculos încercarea Moldovei de a adera la UE de amenințarea războiului în interiorul granițelor noastre”.

Maia Sandu, ținta unui atac digital ”nerușinat”

Potrivit lui Secrieru, președintele Maia Sandu este ținta centrală a unui „blitz digital nerușinat” menit să delegitimeze legăturile tot mai strânse ale țării cu Occidentul.

Autoritățile estimează că 50 de milioane de euro au fost direcționate ”pentru a cumpăra pe toată lumea, de la propagandiști la alegători vulnerabili”, a adăugat el.

„Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și referendumul, anticipăm un aflux și mai mare de fonduri ilicite, estimările sugerând că Rusia va cheltui aproximativ 100 de milioane de euro pentru interferența în procesele democratice moldovenești în acest an”, mai spune Secrieru.


Agențiile de informații ale Kremlinului, a spus el, „inundă peisajul politic cu partide și candidați clonați, de la pro-ruși la pro-europeni falși”.

Vara trecută, serviciile secrete ucrainene au avertizat că au interceptat un complot de răsturnare violentă a guvernului moldovean, finanțat de Moscova. Politicianul pro-rus și fraudatorul condamnat Ilan Shor a fost acuzat că a încercat să organizeze lovitura de stat, iar partidului său i s-a interzis să prezinte candidați în alegeri.

TikTok și Telegram, folosite pentru manipularea tinerilor

O nouă informare a Centrului Stockholm pentru Studii Est-Europene, citată de Politico, a concluzionat că Rusia finanțează în mod activ o mână de grupuri de opoziție și că activiștii – unii recrutați prin intermediul cluburilor sportive locale – au fost instruiți în Rusia cum să provoace ofițerii de poliție, forțând utilizarea gazelor lacrimogene.

Platformele de social media precum TikTok și Telegram au fost, de asemenea, utilizate pentru a viza tinerii, a concluzionat raportul, solicitând Bruxelles-ului să facă presiuni asupra firmelor de tehnologie pentru a lua măsuri.

Săptămâna aceasta, Moldova a interzis cinci instituții media rusești de stat, iar Secrieru a declarat că țara își consolidează acum apărarea împotriva atacurilor cibernetice.

„Ei joacă pe frică, știind că fereastra noastră pentru aderarea la UE nu va rămâne deschisă la nesfârșit”, a concluzionat Secrieru.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: