cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Creștere anemică a comenzilor noi din industrie în primele șapte luni ale anului

17 septembrie, 2024

Comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piața internă și piața externă), au crescut în iulie, în termeni nominali, cu 0,4% față de iunie 2024, respectiv cu 7,5% față de iulie 2023, reiese din datele comunicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, în primele șapte luni ale anului, comenzile noi din industrie au consemnat un avans de doar 1,2% față de aceeași perioadă din 2023. Pe de altă parte, cifra de afaceri din industrie, pe total (piața internă și piața externă), a crescut în termeni nominali, cu 4,8%.

Evoluția comenzilor noi este un indicator care oferă informații importante cu privire la evoluția viitoare a industriei. În contextul încetinirii cererii externe, economiștii au avertizat că perspectivele industriei prelucrătoare din România, dar și din Europa Centrală și de Est (ECE) nu sunt prea optimiste.

(Citește și: ”Analiză Erste – România între statele ECE: creștere economică dezamăgitoare, susținută cu dezechilibre și costuri mari”)


Creșterea comenzilor noi din primele șase luni s-a datorat creșterii înregistrate în industria bunurilor de capital (+5,3%). Scăderi au înregistrat industria bunurilor de uz curent (-4,5%), industria bunurilor de folosință îndelungată (-4,3%) și industria bunurilor intermediare (-4,2%).

Luna iulie a fost a doua cea mai bună din an, din perspectiva evoluției față de luna corespunzătoare a anului anterior, în condițiile în care în martie, mai și iunie, comenzile noi au fost chiar mai mici decât în 2023.

Ratele anuale de creștere din iulie 2024 au fost inferioare celor de anul trecut în cazul industriilor bunurilor de uz curent și de folosință îndelungată, evoluțiile industriei bunurilor de capital și intermediare fiind superioare.

Notă: Bunurile de capital sunt bunuri, altele decât materiile prime și combustibilul, utilizate pentru producția altor bunuri și/sau servicii. Ele includ clădirile, utilajele, locomotivele, camioanele, tractoarele etc. Bunurile intermediare sunt cele utilizate ca materii prime pentru fabricarea altor produse


În ceea ce privește cifra de afaceri din industrie, creșterea de 4,8% din primele șapte luni s-a datorat creșterii industriei prelucrătoare (+5,6%). Industria extractivă a scăzut cu 13,6%.

Pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+9,0%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+5,1%), industria energetică (+3,5%), industria bunurilor de uz curent (+3,3%) și industria bunurilor intermediare (+2,0%).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: