cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Grevă generală și proteste de stradă în Israel pentru a forța guvernul să ajungă la un acord cu Hamas

2 septembrie, 2024

Protestatarii israelieni au ieșit luni în stradă pentru a doua zi, iar cel mai mare sindicat a lansat o grevă generală pentru a presa guvernul să ajungă la un acord de returnare a ostaticilor încă deținuți de Hamas, după ce alți șase prizonieri au fost găsiți morți în Gaza.

Greva, transmite Reuters, a perturbat transportul și serviciile medicale în mai multe cartiere israeliene și multe magazine și afaceri au fost închise după ce șeful sindicatului Histadrut, care reprezintă sute de mii de muncitori, a cerut o oprire generală a activităților.

Recuperarea cadavrelor a șase ostatici israelieni, care au fost împușcați cu 48 și 72 de ore înainte de a fi găsiți de forțele israeliene, a declanșat un val de furie în Israel, determinând cel puțin jumătate de milion de oameni să iasă duminică pe străzile din Ierusalim și Tel Aviv.


Manifestanții cer prim-ministrului Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord de încetare a focului cu gruparea militantă palestiniană Hamas pentru a-i aduce acasă pe toți cei încă aflați în captivitate.

Tribunalul Muncii oprește greva generală

Mii de oameni s-au adunat din nou luni la Tel Aviv, fluturând steaguri și fotografii cu cei 101 ostatici păstrați încă de Hamas. Profesorul Yehuda Ullmann, șeful diviziei de chirurgie de la Spitalul Rambam din Haifa, a declarat că greva contravine principiilor medicale, dar este necesară. „Acum suntem într-o situație foarte, foarte grea, noi și toată țara, din cauza ostaticilor. Și ieri a fost poate cea mai grea zi. Nu putem sta deoparte și de aceea am intrat în grevă”, a explicat el.

În urma unei intervenții a ministrului de Finanțe Bezalel Smotrich, Tribunalul Muncii din Israel a decis că greva generală trebuie să se încheie la ora 14:30. (1130 GMT), spunând că aceasta nu are o bază economică, ci una în mare parte politică. Histadrut a acceptat decizia.

„Trăim într-un stat de drept și respectăm decizia instanței, prin urmare cer tuturor să se întoarcă la muncă la 14:30”, a spus președintele Histadrut, Arnon Bar-David, care a descris greva drept „un strigăt pentru întoarcerea ostaticilor”.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: