cursdeguvernare

miercuri

18 septembrie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

Concordia: Extinderea plafonării adaosului comercial pentru toate alimentele românești va distorsiona grav piața

30 august, 2024

La câteva zile după întâlnirea conducerii Confederaţiei Patronale Concordia cu premierul Marcel Ciolacu și cu  reprezentanții Guvernului, „la care am fost asigurați că vor exista discuții și consultări pentru inițiativele cu impact economic major, aflăm că Ministerul Agriculturii este gata cu o nouă ordonanță, care limitează adaosul comercial la 20% pentru toate alimentele produse în România”, a transmis într-un comunicat Radu Burnete director executiv Concordia.

„Experiența ordonanței similare din iulie 2023 a arătat că, chiar dacă prețurile alimentelor de bază plafonate au scăzut, măsura a generat scumpiri la alte produse, fără să ușureze coșul zilnic, ducând la distorsionarea piețelor”, arată Radu Burbnete

„România e o economie de piaţă, nu înţelegem cum poate exista o plafonare a tuturor marjelor pentru mii de produse româneşti. Luni, am agreat cu premierul că vom avea discuţii ca să înţelegem mai bine de unde vine ideea asta, după care suntem anunţaţi, în prime-time, de către ministrul Agriculturii, că OUG-ul e gata. O astfel de măsură va distorsiona grav producţia şi comerţul cu alimente. Ungaria a luat măsuri similare şi a trebuit să renunţe, din cauza efectelor negative. De ce copiem Ungaria, când e clar că modelul nostru economic e mai bun, i-am depăşit în ultimii ani? Cum credem că vom adera la OCDE, în 2026, ca proiect de ţară, dacă luăm astfel de măsuri? Nici nu ar trebui să discutăm despre aşa ceva. Altele sunt problemele economiei”, a avertizat Burnete, într-un punct de vedere transmis, vineri, redacției.

Potrivit sursei citate, chiar dacă preţurile alimentelor de bază plafonate prin OUG din iulie 2023 au scăzut, măsura a generat scumpiri la alte produse, fără să uşureze coşul zilnic şi a dus la distorsionarea pieţelor.

„România are în continuare una dintre cele mai mari rate ale inflaţiei din UE. Continuăm într-o direcţie greşită”, a precizat reprezentantul patronatelor.

În acest context, Concordia anunţă că va solicita Guvernului o nouă întâlnire, înainte ca o astfel de măsură cu impact major să fie adoptată.

Joi seara, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a menţionat, într-o postare publicată pe propria pagină de Facebook, că plafonarea adaosului comercial pentru alimente de bază a fost cea mai corectă decizie pentru stoparea creşterii excesive a preţurilor şi protejarea puterii de cumpărare a românilor.

„Ne-am asumat această măsură şi am reuşit să avem parte de susţinerea şi înţelegerea marilor lanţuri de magazine. Datele furnizate de Consiliul Concurenţei arată că preţurile produselor incluse în lista celor cu adaos comercial limitat au scăzut în iunie 2024 faţă de iunie 2023 şi cu 20 – 30%. În plus, vedem acum, la un an de la implementarea acestei măsuri, că toate criticile venite de la unii politicieni şi aşa-zişi analişti nu au avut niciun fel de legătură cu realitatea şi cu interesele românilor”, a scris oficialul pe Facebook.

***



citește și

Guvernul a modificat lista produselor cu adaos comercial limitat în următoarele 60 de zile. Mecanismul de verificare a prețurilor

Ministrul Agriculturii insistă să plafoneze la 20% adaosul comercial la raft pentru toate produsele alimentare românești

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

cursdeguvernare

Opiniile prezentate pe acest site, precum și comentariile la articole cad în responsabilitatea exclusivă a autorilor.

©Copyright - SC Varianta Media SRL

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: