cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Venezuela – proteste violente, cu mii de arestări. SUA și UE nu recunosc victoria lui Maduro, Opoziția cere poliției și armatei ”să treacă de partea poporului”

6 august, 2024

Liderii opoziției din Venezuela au făcut un apel luni la armată, principalul pilon de sprijin al președintelui Nicolás Maduro, „să ia partea poporului”, apel urmat rapid de o anchetă penală, anunță Euractiv.

Procurorii au anunțat că au deschis o anchetă care vizează liderul opoziției Maria Corina Machado și candidatul la președinție Edmundo González Urrutia pentru că au anunțat un alt câștigător al alegerilor decât Maduro, instigând la nesupunere și la insurecție.

Opoziția insistă că González Urrutia a fost învingătorul de drept al alegerilor prezidențiale din 28 iulie, care au aruncat națiunea în criză politică. Forțele de securitate arestează participanții la proteste, inclusiv minori, fără ca celor reținuți să li se permite serviciile unui avocat, unii fiind chiar acuzați de terorism.


Președintele Maduro anunța în weekend că circa 2.000 de oameni au fost arestați în timpul protestelor, iar Human Rights Watch a estimat la 20 numărul persoanelor ucise. Potrivit Foro Penal, au fost confirmate peste 1.100 de arestări.

Cum s-au raportat alte state la situația din Venezuela

Mai multe țări, inclusiv Statele Unite și Argentina, l-au recunoscut pe González Urrutia drept câștigător, în timp ce Uniunea Europeană a anunțat că nu recunoaște rezultatul alegerilor și a cerut publicarea completă a dosarelor de vot.

Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a cerut guvernului venezuelean să intre în dialog cu opoziția ”pentru a rezolva disputa electorală”.

Alegerile contestate au declanșat proteste săptămâna trecută, care au provocat moartea a cel puțin 11 civili, potrivit organizațiilor venezuelene pentru drepturi civile. Guvernul a raportat moartea a doi soldați în confruntări.


„Facem apel la conștiința soldaților și a polițiștilor să ia de partea poporului și a propriilor familii”, a spus opoziția într-o declarație în care a oferit „garanții celor care își îndeplinesc datoria constituțională” într-un posibil „nou guvern”. Declarația, pe care González Urrutia a semnat-o în calitate de „președinte ales”, îndeamnă și forțele de securitate să oprească „reprimarea” protestelor opoziției.

Declarația opoziției spunea că comandanții de top au fost „aliniați cu Maduro și interesele sale josnice, în timp ce voi sunteți reprezentați de oamenii care au ieșit la vot… a căror voință a fost exprimată la 28 iulie și știți asta”.

Procurorii au răspuns cu o declarație în care se spunea că duoul de opoziție, „în afara constituției și legii, a anunțat în mod fals un câștigător al alegerilor prezidențiale diferit de cel anunțat de Consiliul Electoral Național”.

Președintele Maduro cheamă Curtea Supremă să valideze rezultatul alegerilor

Vineri, Consiliul Electoral Național (CNE) a ratificat victoria lui Maduro cu 52% din voturi față de 43% pentru Gonzalez Urrutia. Opoziția a încărcat dosarele de vot pe un site web despre care susține că arată că Gonzalez Urrutia a câștigat cu 67% din voturi.

CNE, pe care opoziţia o acuză că îi este loială lui Maduro, încă nu a oferit detalii despre votul defalcat pe secţii de votare şi a declarat că a fost victima unui hacking informatic.

Maduro a cerut Curții Supreme, care îi este și ea loială, să „valideze” alegerile printr-un proces pe care academicienii și liderii politici l-au considerat nepotrivit. „Există o Curte Supremă și acea instanță va avea ultimul cuvânt asupra unui proces care este atacat ca niciodată”, a spus Maduro.

Secția electorală a Curții Supreme a cerut Consiliului Electoral Național să furnizeze înregistrările voturilor din toată țara și documentele oficiale care afirmă rezultatul definitiv definitiv al câștigării lui Maduro. Termenul limită pentru lansarea acestora este luni.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: