cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Serghei Şoigu – vizită în capitala Iranului, pe fondul escaladării militare din Orientul Mijlociu

5 august, 2024

Un înalt responsabil rus, fostul ministru al apărării Serghei Şoigu, a ajuns luni la Teheran pentru o vizită menită să aprofundeze cooperarea între Rusia şi Iran, în plin risc de escaladare militară a tensiunilor cu Israelul, relatează Reuters.

Serghei Şoigu, care ocupă acum postul de secretar general al Consiliului rus de Securitate, urmează să evoce consolidarea relaţiilor bilaterale, chestiuni economice, de securitate şi situaţia regională şi mondială, au indicat agenţiile de ştiri ruse.

Șoigu urmează să aibă întrevederi cu preşedintele iranian Masoud Pezeshkian, secretarul Consiliului suprem al securităţii naţionale Ali Akbar Ahmadian şi şeful statului major al armatei Mohammad Bagheri.


Agenţia de presă iraniană Tasnim a confirmat sosirea la Teheran a unei „delegaţii ruse de înalt nivel conduse de Serghei Şoigu”, care urmează să abordeze întărirea legăturilor dintre cele două ţări şi să evoce „chestiuni de actualitate regionale şi internaţionale”.

Această vizită intervine în contextul în care manevrele diplomatice se intensifică pentru a se încerca evitarea unei escaladări militare în Orientul Mijlociu între Iran şi aliaţii săi pe o parte şi Israelul de cealaltă parte şi pe fondul temerilor privind izbucnirea unui conflict în Liban.

Tensiunile între Iran și Israel au crescut dramatic după ce şeful politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis de Israel în Teheran, unde venise să participe la învestirea noului preşedinte iranian.

Moscova şi Teheran şi-au întărit cooperarea de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Iran furnizând dronele Shahed pe care armata rusă le folosește pe frontul din Ucraina.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: