cursdeguvernare

sâmbătă

28 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

De la Marea Neagră până în SUA, vremea extremă amenință recolta de cereale din acest an

24 iunie, 2024

Seceta prognozată în regiunea Mării Negre, va afecta recoltele de floarea soarelui și porumb, în timp ce ploile abundente din Statele Unite, venite după temperaturi record, amenință să afecteze culturile, afectând piețele mondiale și urcând prețurile, relatează Reuters.

„Prognoza meteo pentru regiunea Mării Negre reprezintă o mare îngrijorare”, spune Chris Hyde, meteorolog la Maxar, cu sediul în SUA, cu secetă și ploi sub normalul lunilor iulie și august, care ar putea afecta culturile cheie de porumb și floarea soarelui din regiune.

Temperaturile record din marile regiuni agricole au întârziat sezonul însămânțărilor și au afectat culturile în curs de dezvoltare, pe măsură ce impactul schimbărilor climatice se intensifică, iar vaste zone de teren agricol din Rusia, China, India și Statele Unite se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate și precipitații sub normal.


Prețurile globale ale grâului au crescut în mai la cel mai mare nivel din ultimele 10 luni, după ce vremea nefavorabilă a redus randamentele culturii în curs de coacere din Rusia, cel mai mare exportator mondial.

Secetă severă în Rusia și Ucraina

Vremea caldă din sudul Rusiei va afecta recoltele din cauza lipsei de umiditate a solului, fiind așteptate și precipitații mai scăzute în Urali, Siberia de Vest și Transbaikalia, arată prognoza Centrului Hidrometeorologic al Rusiei.

Sudul și estul Ucrainei s-au confruntat, de asemenea, cu vreme caldă și uscată, cu precipitații de doar 20-50% din media multianuală între 1 mai și 10 iunie, potrivit oficiului de meteorologie, seceta împiedicând dezvoltarea culturilor de iarnă și de primăvară în anumite părți din Harkov și Donețk.

„Luna mai din Ucraina s-a dovedit a fi una dintre cele mai secetoase din ultimii 30 de ani”, a comunicat oficiul național de meteorologie. „În regiunile nordice, în special în Jitomir, grindina a dus la deteriorarea culturilor de primăvară, cum ar fi porumbul, soia și floarea soarelui”.

SUA: temperaturi record și pericol de inundații


În SUA, în orașe ca Baltimore și Philadelphia s-ar putea atinge temperaturi record de 38 grade Celsius.

În Statele Unite, unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole din lume, căldura intensă a cuprins părți ale coastei de est, în timp ce ploile excesive în regiunea cheie pentru agricultură din Midwest și prognozele pentru continuarea precipitațiilor cresc riscul de producere de inundații.

„În Midwest, accentul se mută de la căldură la prea multă ploaie, ceea ce ar putea duce la inundații în zonele producătoare de porumb și soia, în special în Upper Midwest”, a mai spus Hyde.

China și India: prognoze meteo favorabile

În Asia, se așteaptă ca ploile abundente să atenueze seceta severă în anumite părți ale Chinei, un cumpărător de top de soia, în timp ce ploile musonice din India, aflate mult sub normal, ar putea să se redreseze, stimulând producțiile celui mai mare exportator de orez din lume și mare importator de ulei vegetal.

„Producția de porumb și soia din China în nord și est este compromisă într-o măsură destul de mare, ceea ce  ne îngriorează”, a spus Hyde. „Dar se așteaptă ca precipitațiile să revină la puțin peste valorile normale în perioada iulie-septembrie, ceea ce va fi benefic pentru culturi”.

Centrul meteorologic din China a declarat pentru Reuters că părți din provinciile de nord, nord-est și vest vor înregistra precipitații mai mari din iulie până în septembrie, ceea ce va încuraja dezvoltarea culturilor.

„Dar precipitațiile vor fi intense în unele zone, va trebui să existe vigilență cu privire la schimbările rapide de la secetă la inundații”, adăugând că umiditatea mai mare poate crește și riscul de apariție a bolilor și dăunătorilor ai culturilor.

În India, musonul avansează după ce a stagnat mai bine de o săptămână, a declarat un oficial al departamentului meteorologic.

„Acum a căpătat un impuls atât de necesar pentru avansarea în câmpiile nordice. În următoarele câteva săptămâni, ne așteptăm la câteva perioade de precipitații abundente care vor șterge deficitul de precipitații. Iulie se conturează a fi promițător”.

Vremea în Australia este de așteptat să fie normală, unele zone înregistrând chiar precipitații mai mari decât media, favorabile recoltei de grâu, în timp ce vremea în principal normală este prognozată și în următoarele luni în Argentina și Brazilia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: