cursdeguvernare

sâmbătă

28 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Franța îi caută un post de top lui Mario Draghi, în Consiliul European dacă nu la Comisie

3 iunie, 2024

Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene (BCE), a fost menționat ca un posibil candidat pentru unul dintre cele mai importante posturi ale UE după alegerile din iunie și, în timp ce președinția Comisiei pare rezervată PPE de centru-dreapta, s-ar putea deschide o fereastră de oportunitate pentru fostul premier italian la Consiliul European.

Alianțele politice care vor decide fața instituțiilor UE pentru următorii cinci ani vor fi finalizate abia după scrutin, dar asta nu a oprit zvonurile, iar Draghi, în vârstă de 76 de ani, este unul dintre numele care ține prima pagină a ziarelor.

Emmanuel Macron, lobby în capitalele europene în favoarea lui Mario Draghi

Potrivit Bloomberg, președintele francez Emmanuel Macron negociază cu mai mulți lideri europeni pentru instalarea lui Draghi, care a condus guvernul italian între februarie 2021 și octombrie 2022, la președinția președintelui Comisiei, pentru care Ursula von der Leyen face campanie pentru a obține un al doilea mandat.


„Există o imensă stimă reciprocă între Macron și Draghi. Cei doi bărbați au același angajament european și au aceeași viziune economică. Legăturile lor au fost întărite de nevoia unui răspuns european la agresiunea rusă, prin furnizarea de arme Ucrainei, Draghi având întotdeauna convingeri foarte atlantiste”, a spus cercetătorul Marc Lazare, specialist în politică italiană.

Încă din decembrie 2021, Macron și Draghi au cerut o reformă a regulilor bugetare definite de criteriile de la Maastricht pentru a permite mai multe cheltuieli pentru investiții – singura modalitate, în opinia lor, de a concura eficient cu puterile industriale ale Statelor Unite și ale Chinei.

Însărcinat cu elaborarea unui raport privind competitivitatea UE, care va fi prezentat după alegeri, Mario Draghi a recomandat deja ”injectarea” a 500 de miliarde de euro pe an în economiile europene pentru a accelera tranziția verde și digitală.

În paralel, Macron militează pentru un „șoc investițional comun”, poziție reafirmată în discursul său despre Europa de la Sorbona din 25 aprilie.


Dar influența lui Macron ar putea avea de suferit după rezultate preconizat slabe ale Renew în alegerile de peste o săptămână.

Potrivit Francescăi De Benedetti, specialist în afaceri europene pentru ziarul Domani, Macron încearcă să împingă candidatura lui Draghi „pentru a slăbi candidatura Ursulei von der Leyen, care este ea însăși contestată în interiorul Partidului Popular European (PPE).

Socialiștii, esențiali în eventuala numire a lui Mario Draghi în fruntea Consiliului

Cu toate acestea, îi va fi dificil lui Emmanuel Macron să forțeze mâna partenerilor săi europeni, mai ales că centrul-dreapta european este probabil să iasă din nou în fruntea alegerilor și să-și păstreze astfel dreptul la nominalizarea președintelui Comisiei.

Dar „există și alte posibilități” pentru Mario Draghi, a explicat un membru de rang înalt al partidului conservator Les Républicains (LR). „Ursula von der Leyen ar trebui să fie renumită în funcția de șefă a Comisiei, chiar dacă și-a îngreunat viața deschizând ușa negocierilor cu conservatorii europeni (ECR) și cu Giorgia Meloni. Mario Draghi ar putea prelua șefia Consiliului European”, a adăugat sursa LR.

Pentru a realiza acest lucru, socialiștii europeni trebuie să fie convinși să-l susțină pe Mario Draghi. Se așteaptă ca aceștia să ajungă pe locul al doilea în alegeri și ar putea negocia ca centrul-dreapta să își prezinte propriul candidat pentru această funcție. Nu este o ecuație imposibilă, a explicat jurnalistul Mario De Pizzo în The Atlantic Council.

Draghi, ”un tehnocrat care ar putea să-și asume rolul de mediator”

În timp ce cel mai serios candidat la conducerea Consiliului rămâne fostul premier portughez Antonio Costa, Mario Draghi este respectat de premierul spaniol Pedro Sánchez și de cancelarul Olaf Scholz, în timp ce secretarul Partidului Democrat Italian (PD), Elly Schlein, a susținut public planurile de investitii propuse de fostul premier italian.

Potrivit Francescăi De Benedetti, socialiștii „nu vor spune niciodată în timpul campaniei că ar putea să-l susțină pe Mario Draghi, dar ar putea ajunge să o facă”.

„Draghi are o relație bună și cu Giorgia Meloni, cu care a negociat tranziția la putere după demisia din funcția de premier în iulie 2022. Draghi nu este politician; este un tehnocrat și de aceea ar putea să-și asume rolul de mediator”, crede și Lorenzo Castellani, specialist în istoria instituțiilor politice la Universitatea Luiss Guido Carli din Roma.

Mario Draghi a spus însă în mai multe rânduri că, deocamdată, nu este candidat la nicio funcție, dar nu toată lumea este convinsă. „Mario Draghi nu-și dezvăluie niciodată planurile până când nu ajunge la putere”, a spus De Benedetti.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: