13 februarie, 2024

USR solicită eliminarea așa-numitei taxe pe soare, după ce Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) a primit un răspuns oficial din partea Comisiei Europene în care se precizează că nu există nicio obligație de a introduce în legislația națională posibilitatea impunerii unor taxe și tarife pentru energia produsă de prosumatori.

Taxa a fost reglementată prin OUG nr. 163/2022 și a fost prezentată de coaliția PSD – PNL ca fiind o transpunere a unei directive europene.

Ce prevede OUG 163/2022:

  • „Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe şi tarife” prosumatorilor pentru energia pe care o produc, dacă aceştia au beneficiat de scheme de sprijin dedicate sau dacă au o putere instalată de peste 30 KW. Directiva din 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile menționa că statele membre „pot” aplica taxe și tarife tarifelor, dar acest lucru rămâne la latitudinea guvernelor naționale. Coaliția a introdus, prin copy – paste, această posibilitate din Directivă în transpunerea națională a ei, deschizând calea spre o eventuală taxă.

  • De asemenea, OUG prevede că din 2026 aceste taxe ar urma să fie aplicate tuturor prosumatorilor, dacă puterea instalată totală a acestora depăşeşte 8% din puterea totală instalată la nivel naţional.

Conform ordonanței, beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice pot fi taxați pentru energia produsă și consumată în incinta spațiului unde este amplasat sistemul fotovoltaic.

Cum explică executivul european textul Directivei din 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile în care se precizează că statele membre „pot” aplica taxe și tarife:

În răspunsul trimis Asociației Prosumatorilor, Comisia clarifică faptul că nu există obligativitatea de menţionare a posibilității taxării în textul de lege de transpunere a directivei.

Prosumatorii cred că taxa a fost gândită ca o sursă pentru finanțarea măsurilor electorale ce se vor transforma în cheltuieli recurente la buget (majorări de pensii și salarii nesustenabile)


Conform analiștilor, cheltuielile bugetare vor exploda după 2025, din cauza unor măsuri luate anul trecut în perspectiva celor patru rânduri de alegeri de anul acesta.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat anul trecut, în conferința ”Bugetul și finanțarea României în 2024: La ce să se aștepte economia?”, organizată de CursdeGuvernare.ro, că în 2024 nu vor mai fi creșteri de taxe și impozite, dar adevărata reformă fiscală va intra în vigoare în 2025. La cum arată angajamentele asumate prin PNRR cu privire la reforma fiscală, „să știți că o să ducem dorul legii privind măsurile fiscal-bugetare” din acest an, a avertizat ministrul Boloș.

(Citește și: VIDEO / Ministrul Boloș: Reforma fiscală va veni în 2025 – ea va produce veniturile pentru noile legi ale pensiilor și salarizării unitare. ”O să ducem dorul acestor măsuri fiscal-bugetare”)

Deputata USR Cristina Prună acuză, de altfel, în cererea de eliminarea a prevederii din OUG 163/2022, că „PNL și PSD au mințit de la bun început că introduc această taxă pentru că așa transpun o directivă europeană”.

„Prosumatorii nu sunt duşmanii sistemului energetic. Minciuna guvernanţilor a fost expusă, nimeni nu ne cere să introducem taxa pe soare. Este doar un nou exemplu al goanei lor de a taxa suplimentar orice merge bine şi al modului în care ce dau cu o mână oamenilor, prin proiecte precum Casa Verde, vor să ia ulterior cu două mâini prin noi taxe. (…) În acest context, taxa pe soare reprezintă o aberaţie, un nou exemplu de cum Guvernul nu doar că nu ajută, dar şi strică ceea ce funcţionează”, susţine Cristina Prună.

Prosumatorii produc mai multă energie decât Nuclearelectrica

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declaqrat de mai multe ori că, anul trecut, România a pus în funcţiune o capacitate de producţie a energiei electrice de aproape 10 ori mai mare decât în 2022, în sistemul energetic naţional intrând 624 MW în plus.

La ceasta se adaugă energia produsă de către prosumatori, al căror număr a depășit 101.000 de persoane fizice și juridice.

Ministerul Energiei estima la începutul lui ianuarie că energia produsă de către prosumatori a depășit 1500 MW, la sfârșitul lui 2023, „mai mult decât puterea instalată a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: