UE va monitoriza mai atent corupţia din statele membre. Un raport special despre lupta anticorupţie din statele membre UE va fi redactat de Comisia Europeană o dată la doi ani, a declarat comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom. „Nicio ţară din UE nu este complet liberă de acte de corupţie. Patru din cinci cetăţeni ai Uniunii consideră corupţia o problemă majoră a ţării lor. Este o provocare importantă, din punct de vedere social, politic şi economic”, a spus Malmstrom, într-o conferinţă de presă. Noul mecanism, care va oferi evaluări şi recomandări fără caracter obligatoriu, pentru schimbarea actualelor practici anticorupţie, este văzut ca un instrument de presiune asupra politicienilor. Cu pierderi estimate la 120 de miliarde de euro în fiecare an, din cauza corupţiei, rezolvarea acestei probleme va avea un efect pozitiv şi asupra economiei şi va contribui la recâştigarea încrederii pe pieţele financiare. Problema corupţiei a forţat deja Ungaria, Grecia şi Letonia să primească ajutor extern, dar anchetarea, judecarea şi condamnarea politicienilor de la nivel înalt este un fenomen rar, nu doar în România şi Bulgaria, cele mai noi state membre UE, care sunt monitorizate în acest sens. (EUObserver)
Reuniune G20 pe tema energiei nucleare. Miniştrii energiei din grupul G20 se reunesc la Paris pentru a discuta despre securitatea nucleară, după dezastrul de la Fukushima. Accidentul din Japonia, cauzat de cutremur şi tsunami, a demonstrat necesitatea aplicării unor măsuri mai dure de siguranţă. Unele guverne îşi reconsideră acum politicile în domeniul nuclear. Germania este prima ţară industralizată care vrea să abandoneze energia nucleară, să se concentreze pe tehnologiile ecologice şi pe centrale de nouă generaţie, pe bază de cărbuni şi gaze. Franţa are cele mai multe reactoare: 80% din energia ţării se bazează pe cele 58 de reactoare nucleare. La recentul summit al grupului G8, de la Deauville, preşedintele Nicolas Sarkozy, care este şi preşedinte în exerciţiu al G20, s-a întâlnit cu premierul japonez Naoto Kan, pentru a discuta despre noile standarde ale securităţii nucleare globale, ce ar trebui redactate până la finalul acestui an. (BBC News)
Prima audiere în procesul lui Dominique Strauss-Khan. Fostul şef al FMI a fost întâmpinat în faţa tribunalului de zeci de cameriste care strigau: „Să-şi fie ruşine!”. Zâmbitor, într-un costum bleumarin, cu cravată, bărbatul de 62 de ani, eliberat pe cauţiune pentru un milion de dolari, era cu totul transformat faţă de omul trist şi tras la faţă de acum o lună. A fost însoţit la proces de Anne Sinclair, soţia sa, care locuişte împreună cu el, la New York, în casa de 14 milioane de dolari, în arest la domiciliu. Audierea a durat 7 minute, timp în care au fost citite cele 7 capete de acuzare contra lui Strauss-Kahn, cel are a atacat-o pe camerista de 32 de ani, de la hotelul Sofitel, în 14 mai. Procurorii şi avocaţii apărării au dat declaraţii presei, în afara tribunalului, concentrându-se pe problema fundamentală ce va fi dezbătută la proces: a fost sau nu actul sexual liber consimţit? Cazul a fost amânat pentru 18 iulie. (The Telegraph)
Angela Merkel, la Casa Albă. Cancelarul german va fi primită, marţi, de preşedintele american Barack Obama, şi i se va acorda cea mai înaltă distincţie civilă din America. Dar onoarea aceasta vine într-un moment în care relaţiile germano-americane nu sunt dintre cele mai bune. Merkel va discuta cu liderul american diverse probleme, de la economie la politică externă şi va primi Medalia Prezidenţială pentru Libertate. Singurul politician german căruia i-a mai fost acordat acest premiu a fost Helmut Kohl, cancelarul Germaniei între 1982-1998. Ceremonia va avea loc la dejunul oficial de la Casa Albă, unde Merkel va fi însoţită de soţul său, Joachim Sauer, iar Obama va ţine un discurs în onoarea invitatei. (Der Spiegel)
Mladici îşi primeşte pensia pentru ultimii 6 ani. Fostul comandant al sârbilor din Bosnia, extrădat către Tribunalul ONU pentru crime de război, săptămâna trecută, acuzat de genocid şi crime de război, nu şi-a mai primit pensia (800 de euro lunar) din 2005, când autorităţile au decis îngheţarea veniturilor generalului fugar. Fiul său, Dako Mladici, a primit deja, săptămâna trecută, din partea autorităţilor de la Belgrad, aproape 50.000 de euro, a anunţat avocatul familiei, Milos Saljici. Mladici ceruse oficial, după arestarea sa din 26 mai, să primească pensia retroactiv, apoi l-a autorizat pe fiul său să primească aceşti bani într-un cont. Serbia a continuat să plătească pensii militare şi de stat şi altor oficiali sârbi sau foşti ofiţeri ai armatei iugoslave, care au fost, ca şi Mladici, judecaţi la Haga. Familia fostului lider sârb îl va vizita la închisoare, el urmând să apară din nou în faţa judecătorilor în 4 iulie. (The Telegraph)
Lupte în Siria: 120 de militari ucişi. Guvernul sirian susţine că protestatari înarmaţi ar fi ucis 120 de soldaţi, în oraşul Jisr al-Shughour din nordul ţării. Mişcările de protest începute paşnic s-au transformat într-o revoltă populară, cel puţin în anumite părţi ale ţării. Au existat şi anterior date izolate potrivit cărora s-au înregistrat ciocniri între protestatari şi forţele de securitate în Siria, dar acum este pentru prima dată când guvernul acuză manifestanţii că ar fi ucis un număr mare de soldaţi într-un singur incident. Activiştii pentru drepturile omului spun, însă, că autorităţile exagerează, cu siguranţă, cifrele, ca să aibă un pretext pentru o înăbuşire şi mai dură a protestelor. Martorii au declarat că au existat violenţe, dar nu sunt informaţii certe privind numărul morţilor şi cel al răniţilor. (The Washington Post)
Conservatorii câştigă un nou mandat în Macedonia. Premierul macedonean Nikola Gruevski va rămâne în funcţie, pentru al treilea mandat, după ce partidul său a câştigat alegerile parlamentare. VMRO DPMNE a obţinut 39% dintre voturi, iar rivalii social-democraţi s-au declarat învinşi, după ce au obţinut doar 32,7% din voturile exprimate. Gruevski va trebui să formeze o coaliţie de guvernare pentru următorii patru ani de mandat. Ţara se confruntă cu o rată mare a şomajului şi o economie în declin, dar speră să obţină statutul de membru al UE şi NATO. Aspiraţiile Macedoniei sunt, însă, blocate de Grecia, din cauza unei dispute ce durează de 20 de ani, legată de numele ţării. (BBC News)
45.000 de chinezi evacuaţi din calea inundaţiilor. Ploile torenţiale din ultimele zile au ucis cel puţin 14 persoane, alte 35 fiind date dispărute, în sud-vestul ţării. Oficialii chinezi au anunţat că inundaţiile au distrus drumuri şi poduri, 100 de case şi 500 de maşini. În provincia Guizhou, au fost evacuaţi 45.000 de oameni, alţi 3.000 fiind în pericol. Apele au inundat provincia Wangmo, luni, întrerupând curentul electric, aprovizionarea cu apă şi comunicaţiile în mai multe oraşe, circa 272.000 de locuitori din zonă fiind afectaţi. (The Washington Post)