23 februarie, 2023

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că are semnale de la Bruxelles că a fost depășit ”momentul critic” privind a doua cerere de plată înaintată de România pentru fonduri PNRR, aceasta urmând să fie acceptată.

Din declarația lui Marcel Ciolacu rezultă că plata se face nu pentru că s-ar fi atins toate țintele și jaloanele aferente acestei a doua cereri de plată, ci pentru că Bruxelles-ul a decis să acorde României 6 luni în care să își rezolve restanțele.

Perioada de 60 de zile pe care Comisia Europeană o are la dispoziție pentru a verifica cererea de plată și pentru a emite acordul provizoriu de plată este depășit cu o săptămână. România a trimis la Bruxelles pe data de 16 decembrie 2022 a doua cerere de plată pentru fonduri PNRR, în valoare de aproximativ 3 miliarde euro.


În urmă cu 5 zile, și ministrul Marcel Boloș asigura că această a doua cerere de plată ”nu este în pericol”, iar lucrurile evoluează ”în parcursul procedural firesc”.

Explicațiile lui Marcel Ciolacu

„Ce vă pot spune, din punctul meu de vedere şi al PSD, am văzut că, referitor la cererea de plată numărul 2, deja lucrurile au depăşit un moment critic. Am primit semnale de la Comisie că este acceptată cererea de plată numărul 2 şi cred că se va da şi un termen de 6 luni să se închidă ce mai este în discuţie în acest moment.

Sunt două sau trei jaloane pe care le negociază în continuare Ministerul Fondurilor cu Comisia. Deci, e un lucru foarte bun. În acest moment, pentru mine şi pentru PSD prioritatea numărul 1 este să închidem o dată pentru totdeauna discuţia în cea ce priveşte pensiile speciale”, a spus joi Marcel Ciolacu la Palatul Parlamentului, citat de News.ro.

Care sunt problemele cu a doua cerere de plată

Marcel Ciolacu vorbește de ”două sau trei jaloane” încă în negociere cu Comisia Europeană.


Aceste jaloane cu probleme sunt:

  • forma legii avertizorului de integritate,
  • respectarea planului de închidere a minelor de cărbune (capitolul decarbonizare)
  • apelurile de proiecte pe hidrogen și cogenerare

În funcție de cum va argumenta guvernul că aceste ținte sunt atinse, România va primi cu întârziere aprobarea preliminară, deci și recepția efectivă a fondurilor, sau poate pierde o parte a fondurilor solicitate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: