13 mai, 2011

Europa, tot mai aproape de desfiinţarea Schengen. Ţările europene par să se apropie cu paşi repezi de schimbarea legislaţiei ce acorda drept de liberă circulaţie pe continentul european, după ce majoritatea guvernelor UE au căzut de acord că este nevoie de reinstalarea controlului la frontiere. Măsurile sunt motivate de temerile privind valurile uriaşe de imigranţi ilegali, care au fugit în Italia, după revoltele din Africa de Nord. Miniştrii de interne ai UE au acceptat o revizuire radicală a regimului de călătorie fără paşaport, cunoscut sub numele de sistemul Schengen, astfel încât cele 26 de guverne să poată reintroduce controlul la graniţe. De asemenea, aceştia încearcă să combată imigraţia cerând insistent semnarea unor acorduri de readmisie cu ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, pentru a trimite refugiaţii înapoi în ţările lor natale. Problema va fi discutată la summitul UE, la nivel de şefi de stat şi de guvern, luna viitoare. Reforma spaţiului Schengen trebuie aprobată şi de Parlamentul European, unde este foarte probabil să întâmpine rezistenţă puternică. Schengen cuprinde peste 400 de milioane de oameni din 22 de ţări UE, plus Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda. (The Guardian)

Mii de oameni au părăsit oraşul Lorca, după cutremur. Nouă persoane au fost ucise şi sute de clădiri au fost distruse de cutremurul de miercuri noaptea. Mulţi dintre locuitorii oraşului au plecat la rude sau prieteni, în alte zone ale ţării, unii pentru că locuinţele lor nu mai sunt sigure, alţii pentru că se tem de replicile cutremurului. Militarii şi echipele de salvatori au instalat sute de corturi, pentru cele circa 3.000 de persoane fără adăpost, care au rămas în oraş. Ceremoniile funerare pentru victimele dezastrului vor avea loc azi. Magnitudinea seismului a fost de 5,2 pe scara Richter şi s-a produs la două ore după un alt cutremur de 4,4 grade. Potrivit jurnaliştilor ce transmit de la faţa locului, aproape toate clădirile din Lorca au fost afectate de mişcarea seismică. Joi, unora dintre locuitori li s-a permis să intre în casele lor pentru a-şi salva o parte dintre lucruri dintre dărâmături. (BBC News)

Nepoţii fondatorului companiei Renault cer compensaţii pentru naţionalizarea fabricii. Statul francez a naţionalizat compania, în 1945, după moartea proprietarului său, Louis Renault, care a fost închis fără a fi judecat, fiind acuzat că ar fi colaborat cu naziştii. Urmaşii acestuia au mai încercat să obţină compensaţii în 1959. Guvernul francez deţine încă 15% dintre acţiunile firmei înfiinţată de fraţii Renault în 1898. În timpul ocupaţiei naziste, compania a fost luată sub control german şi folosită la fabricarea echipamentelor necesare trupelor nemţeşti. Şapte dintre nepoţii lui Renault spun că bunicul lor nu a fost niciodată judecat pentru acuzaţiile de colaborare cu naziştii şi nu există niciun alt caz al unei firme naţionalizate, fără un proces sau fără compensaţii. (BBC News)


Spania, pe lista ţărilor ce au nevoie de un împrumut extern. Deşi Spania pare să fie diferită de celelalte ţări din zona de la periferia grupului euro, în ceea ce priveşte reforma economică, FMI a adăugat-o, joi, pe lista statelor europene ce au nevoie de un împrumut, alături de Grecia, Irlanda şi Portugalia. Într-un raport referitor la restructurarea economică în Europa, FMI prezice că Spania va continua să se situeze în urma celorlalte state de pe continent, cu o creştere economică de 0,8% în acest an şi 1,6% anul viitor, comparativ cu 1,6%, respectiv 1,8% pentru alte ţări din zona euro. “Pentru Germania, cea mai dificilă parte a crizei pare să se fi terminat, iar cererea internă va creşte. La celălalt capăt se află Spania, unde economia mai are un drum lung de făcut până la recuperare”, arată documentul citat.  FMI se aşteaptă la scăderi ale preţurilor locuinţelor, iar investiţiile să aibă de suferit din cauza slăbiciunii economiei. (El Pais)

Protecţie crescută pentru militarii ce l-au ucis pe Bin Laden şi pentru familiile lor. Statele Unite vor creşte securitatea în jurul unităţii militare de elită care l-a ucis pe Osama Bin Laden, a declarat secretarul american al apărării, Robert Gates. Gates a spus că militarii din unitatea de marină şi-au arătat îngrijorarea faţă de siguraţa lor şi a familiilor lor. Al Qaeda a promis că va răzbuna moartea liderului său. Gates a anunţat că ameninţările la adresa trupelor SUA au crescut după uciderea, în Pakistan, a lui Bin Laden. Adresându-se soldaţilor de la Camp Lejeune din Carolina de Nord, oficialul american a povestit că s-a întâlnit cu membrii unităţii respective săptămâna trecută şi au discutat despre sporirea măsurilor de protecţie a familiilor lor. „În consecinţă, s-a făcut un efort consistent şi eficient de protejare a identităţii celor ce au participart la acel raid şi acest secret trebuie păstrat”, a precizat Gates. Unitatea care a atacat reşedinţa din Abottabad s-a vehiculat că ar fi Echipa nr. 6 a forţelor navale americane, care acţionează pe mare, în aer şi la sol –  o unitate secretă de elită (US Navy’s Seal Team Six – ST6). (BBC News)

NATO continuă bombardarea reşedinţei lui Gaddafi din Tripoli. Alianţa Nord-Atalntică a continuat bombardamentele intense în capitala libiană, trimiţând rachete asupra reşedinţei Bab al-Aziziya a lui Muammar Gaddafi, la doar câteva ore după ce liderul a apărut la televiziunea de stat, dezminţind zvonurile că ar fi murit. Atacurile au continuat în forţă, NATO susţinând că acestea sunt menite să protejeze civilii, iar guvernul libian susţinând că sunt doar încercări de a-l ucide pe Gaddafi. În aceeaşi zi, secretarul american al apărării Robert Gates declara că aliaţii occidentali trebuie să fie precaţi atunci când au de-a face cu rebelii libieni. A trecut o săptămână de când un purtător de cuvânt a declarat că aliaţii au intrat în cea de-a doua fază a campaniei din Libia. Numărul atacurilor asupra buncărelor sau altor ţinte din oraş (tancuri, lansatoare de rachete, depozite de muniţie, posturi de comandă) a crescut de la 3 luni, la 11 marţi şi 10 miercuri. (The Washington Post)

Fillon: Guvernul nu are bagheta magică pentru creşterea puterii de cumpărare. Invitat într-o emisiune de televiziune, premierul francez Francois Fillon a anunţat, joi, o creştere economică de 0,8% în primul trimestru al anului, peste aşteptări. El a vorbit apoi despre puterea de cumpărare a francezilor şi a spus că toată luma trebuie să înţeleagă că executivul nu are bagheta magică pentru a creşte această putere de cumpărare, mai alesîntr-o perioadă de criză. “Am reuşit să-i protejăm pe francezi în timpul crizei economice, care pentru cea mai mare parte a ţărilor europene a înseamnat o scădere importantă a puterii de cumpărare”, a spus Fillon, adăugând că, potrivit statisticilor, politica guvernamentaă a permis menţinerea la acelaşi nivel a puterii a cumpărare a populaţiei. (Le Monde)


69 de morţi după un atac cu bombă în Pakistan. Atacul a vizat o Academie a forţelor paramilitare din nord-vestul ţării şi a făcut numeroase victime – morţi şi răniţi – la centrul de antrenament Shabqadar, din districtul Charsadda. Este cel mai sângeros atac de când forţele americane l-au ucis pe Osama Bin Laden în Abbottabad, oraşul din nordul Pakistanului, în 2 mai. Militanţii Al Qaeda au promis că vor răzbuna moartea liderului lor, dar deocamdată nicio grupare nu şi-a asumat responsabilitatea atentatului de vineri. Au fost două explozii ale bombelor, a anunţat un şef al poliţiei din Shabqadar, la scurt timp după producerea incidentelor. (BBC News)

Toyota nu mai e numărul unu la vânzările mondiale. Constructorul japonez de automobile, Toyota, şi-a pierdut locul de lider pe piaţa mondială, în primele trei luni ale acestui an. Producţia auto a fost perturbată de dezastrele nanturale suferite de Japonia, în 11 martie, fiind afectaţi numeroşii săi furnizori, astfel că producătorul a fost depăşit de americanii de la General Motors (GM) şi de nemţii de la Volkswagen. Toyota a vândut 1,79 milioane de maşini în întreaga lume, între ianuarie şi martie, o scădere de 12% pe an; în timp ce GM a vândut 2,22 milioane de maşini în acest trimestru, situându-se pe primul loc în lume, loc pe care-l pierduse în favoarea japonezilor în 2008. Volkswagen, care îşi doreşte să urce pe primul loc în privinţa vânzărilor, a reuşit să comercializeze 2 milioane de maşini, în aceeaşi perioadă. (Le Monde)

Liderii iranieni controlează o reţea internaţională de trafic cu materiale nucleare. Liderii din Iran au reuşit să menţină în viaţă programul nuclear naţional, operând printr-o reţea mondială de trafic cu materiale interzise, în ciuda sancţiunilor internaţionale, se arată într-un raport al ONU. În ciuda a patru runde de sancţiuni impuse Iranului, ţara a reuşit să-şi păstreze activitatea nucleară, folosindu-se de o reţea de furnizori străini şi firme de faţadă, pentru a obţine materialele necesare. “Sancţiunile nu au încă un impact asupra deciziilor liderilor iranieni în ceea ce priveşte oprirea îmbogăţirii uraniului”, spun experţii ONU. “Aceste sancţiuni sunt doar o amăgire continuă a societăţii occidentale”, precizează documentul. Teheranul nu are voie să facă negoţ cu produse ce pot contribui la îmbogăţirea uraniului şi nici cu armament. Mahmoud Ahmadinejad insistă că programul nuclear este dezvoltat pentru nevoile energetice interne. Experţii ONU au monitorizat efctele sancţiunilor şi spun că acestea au făcut doar ca Iranul să obţină mai greu, mai scump şi cu riscuri mai mari armele interzise. (The Telegraph)

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: