Cotațiile de la bursele din Asia și Europa au scăzut vertiginos și este de așteptat ca piețele americane să le imite, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a convocat experții în ședință de urgență, din cauza apariției în Africa de Sud a unei noi tulpini a coronavirusului.
Tulpina B.1.1.529, apărută în Sudul Africii este suspectată că ar rezista la vaccinuri, în urma unor numeroase mutații, potrivit Reuters.
La Tokyo, indicele nikkei Stock Average 225 a scăzut cu 2,53%, o proporție îngrijorătoare pentru o piață dezvoltată, iar la Hong Kong, indicele Hang Seng Index cu 2,67%.
Pe piețele europene la ora 15.00 (ora României), indicele paneuropean Euro STOXX 50 pierdea 3,25%, indicele FTSE 100 al bursei londoneze cădea cu 2,59%, la Frankfurt indicele DAX 40 cu 2,7%, iar CAC 40 scădea cu 3,32%, potrivit Reuters.
Cele mai afectate au fost acțiunile companiilor aeronautice, din cauza introducerii de noi restricții de zbor.
La București, indicele de referință BET al Bursei de Valori pierdea 2,70%. Dintre acțiunile cele mai tranzacționate, cele ale companiei de servicii medical MedLife pierdeau cel mai mult, -4%.
Acțiunile Nuclearelectrica (SNN) și Fromgaz (SNG) pierdeau peste 3,5%, OMV Petrom (SNP) – 2,52%, Banca Transilvania (TLV) – 1,98%, iar BRD -2,17%.
Panica virusului rezistent la vaccin
Autoritățile SUA și ale multor țări europene au interzis zborurile spre și dinspre sudul Africii,reacționând prompt la avertismentul OMS, potrivit Reuters.
Statele membre UE vor activa „frâna de urgență”, un mecanism ce permite oprirea rapidă a curselor aeriene dinspre Africa de Sud, potrivit unui anunț al Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
B.1.1.529 este o variantă a coronavirusului, a fost descoperită în urmă acum două săptămâni în Botswana și apoi în Africa de Sud, dar se răspândește cu o viteză mult mai mare decât tulpinile anterioare.
Mai grav, experții se tem că virusul a suferit 32 de mutații, care îl pot face mai greu de recunoscut de către sistemul imunitar, anulând astfel acțiunea anticorpilor dobândiți prin vaccinare sau boală.
Health Security Agency din Marea Britanie a exprimat temerile că vaccinurile eficiente împotriva variantei Delta a virusului ar putea să nu mai dea rezultate acum, din cauza schimbărilor dramatice ale noi tulpini.
„În prezent, sunt recomandate măsuri privind transporturile. OMS recomandă ca țăriel să continue să aplice o abordare bazată pe gradul de risc când iau măsuri de resticții”, a declarat purtătorul decuvânt al OMS, Christian Lindmeier, înainte de convocarea reuniunii organizației.