11 septembrie, 2013

Guvernul a decis miercuri să șteargă datoriile de 242 de milioane de lei ale Poștei Române către bugetul de stat, prin conversia creanței în acțiuni, urmând ca apoi compania de stat să fie privatizată.

”Prin aceste măsuri se urmăreşte creşterea gradului de atractivitate a companiei pentru investitori”, susține Palatul Victoria.

Potrivit hotărârii de guvern adoptate miercuri, transformarea creanţelor în acţiuni se va realiza în urma unei majorări de capital.


Astfel, viitorul cumpărărtor al Poștei va cumpăra un pachet de 51% din acţiuni cuprinzând și partea corespunzătoare de datorii șterse.

După privatizare, statul nu va mai cere viitorului proprietar al Poștei și datoriile care îi revin corespunzător participației pe care o cumpără.

În acest mod, practic, viitorul investitor nu va plăti, de fapt, partea care îi va reveni din datoriile Poștei Române către bugetul de stat, având de la bun început posibilitatea să liciteze suma fixă pe care și-a propus-o să o plătească în schiombul pachetului de control asupra companiei.

„Privatizarea Poştei Române se realizează prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creanţelor statului faţă de Poşta Română în acţiuni, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni”, prevede hotărârea inițiată de Ministerul Societății Informaționale, care modifică HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Poştei Române.


În prezent, Poşta Română este deținutp de stat prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporție de 75%, şi Fondul Proprietatea, cu 25%.

Dacă Fondul Proprietatea nu îşi exercită dreptul de preferinţă, investitorul selectat va subscrie un număr de acţiuni mai mic decât cel oferit iniţial, astfel încât, în oricare situaţie, participaţia sa la capitalul social al companiei să reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat în urma majorării de capital prin c are se șterg datoriile.

„Numărul total de acţiuni ce vor fi emise de Poşta Română în cadrul majorării de capital, precum şi numărul de acţiuni ce se oferă spre subscriere investitorului selectat în cadrul procesului de privatizare se stabilesc de Ministerul pentru Societatea Informaţională, pentru a asigura respectarea cotei de participaţie ce urmează a fi dobândită de investitorul selectat, inclusiv prin luarea în calcul a cotei ce va fi deţinută de stat în urma conversiei creanţelor statului faţă de Poşta Română în acţiuni, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul”, mai prevede hotărârea de guvern.

Datoriile de 242,5 milioane de lei includ și datoria de 107 milioane de lei rezultată în urma unui control al Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: