16 septembrie, 2021

YouTube video

Radu Comșa, expert consultant în politici de sănătate, îndeamnă decidenții să se gândească la o politică integrată a compensării medicamentelor pentru că, într-un an-doi, se vor reduce subvențiile de la bugetul de stat. Vă prezentăm cele mai importante declarații ale expertului din cadrul conferinței CursDeGuvernare ”Sănătatea – sursă de competitivitate: Investiția în sistemul sanitar și aportul vieții sănătoase la economie” (14.09.2021).

”Avem nevoie de o politică care să urmărească atât păstrarea accesului la inovație dar și eficiența cheltuielilor. Cât timp avem la dispoziție să facem această politică? Nu știm exact, dar știm că la un moment dat o să ajungem într-o criză…”, afirmă consultantul în politici de sănătate.


Radu Comșa a trecut în revistă principalele probleme ale sistemului de sănătate, vorbind despre faptul că includerea medicamentelor în lista de compensate rămâne imprevizibilă.  ” Este o problemă cu durata scursă de la momentul depunerii dosarului până la HG. Avem un studiu pe 100 de molecule, cu dosare depuse între 2014-2019. Peste 40-% stau mai mult de un an în așteptarea listării în HG. Peste un sfert însă au intrat în mai puțin de 6 luni. Există această variație mare de durată, deci activitatea aceasta este cam lipsită de predictibilitate”, afirmă Radu Comșa.

Altă problemă semnalată: mecanismele inovative de contractare nu sunt valorificate la adevăratul potențial. ”E nevoie de mai mult, de mai multe asemenea contracte. Între 2014-2020, doar 33% dintre molecule au fost inclus condiționat și doar 5  prin contracte cost/volum/rezultat. Și mecanismele de contractare și plată nu sunt adaptate la noile tehnologii terapeutice. Apar terapii genice, celulare, noi clase de antibiotice, unele cu costuri mari, iar noi nu avem încă mecanisme prin care să compensăm aceste medicații”, a precizat Radu Comșa.

Citiți și slide-urile de prezentare lui Radu Comșa despre accesul la inovație AICI.

Urmăriți conferința integrală:

LIVE | Conferința online: Sănătatea – sursă de competitivitate în economie


 

***

Partener principal:

MSD

Parteneri:

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)

Raiffeisen Bank

Parteneri de comunicare:

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: