Preşedintele american Joe Biden a semnat, joi, un ordin executiv care interzice companiilor americane să investească în zeci de companii chineze care au legături cu sectorul apărării şi cel al tehnologiei de supraveghere, o măsură despre care administraţia de la Casa Albă afirmă că extinde aria de aplicare a unui ordin semnat de fostul preşedinte Donald Trump.
Departamentul Trezoreriei va pune în aplicare şi va actualiza periodic noua listă care cuprinde circa 59 de companii. Ordinul interzice cumpărarea sau vânzarea de instrumente financiare tranzacţionate public ale companiilor vizate şi înlocuieşte o listă anterioară a Departamentului Apărării.
Ordinul interzice ca investiţiile americane să susţină complexul industrial-militar chinez, precum şi programele militare, de spionaj, şi de cercetare şi dezvoltate din domeniul securităţii, afirmă Biden în ordinul executiv.
”În plus, consider că utiliziarea tehnologiei chineze de supraveghere în afara RPC şi dezvoltarea sau utilizarea tehnologiei chineze de supraveghere pentru facilitarea represiunii sau a încălcării drepturilor omului constituie riscuri extraordinare şi neobişnuite”, a afirmat Biden, folosind acronimul pentru Republica Populară Chineză.
Potrivit Casei Albe, noile politici referitoare la companiile incluse pe listă vor intra în vigoare pe 2 august.
Companiile majore care figurau pe lista anterioară a Departamentului Apărării sunt incluse şi în lista actualizată, între acestea fiind Aviation Industry Corp of China (AVIC), China Mobile Communications Group, China National Offshore Oil Corp (CNOOC), Hangzhou Hikvision Digital Technology, Huawei Technologies şi Semiconductor Manufacturing International (SMIC). SMIC are un rol esenţial în strategia naţională a Chinei de a dezvolta industria cipurilor.
„Ne aşteptăm ca în lunile următoare…să adăugăm şi alte companii la noile restricţii din ordinul executiv”, a declarat un oficial de rang înalt, citat de Reuters.
Un al doilea oficial a declarat reporterilor că includerea companiilor chineze din sectorul tehnologiei de supraveghere extinde aria de aplicare a ordinului iniţial al administraţiei Trump, despre care Casa Albă afirmă că a fost redactat neglijent, permiţând contestaţiile în justiţie.
Biden a analizat o serie de aspecte ale politicii SUA faţă de China, iar administraţia sa a prelungit termenul de implementare stabilit prin ordinul fostului preşedinte Donald Trump, în timp ce elabora noul său cadru politic.
Măsura face parte din seria mai largă de măsuri adoptate de Biden pentru a contracara China, inclusiv consolidarea alianţelor SUA şi urmărirea unor investiţii interne mari pentru consolidarea competitivităţii economice americane, pe fondul unor relaţii din ce în ce mai dificile între cele mai puternice două ţări ale lumii.
Kurt Campbell, coordonatorul de politici Indo-Pacifice ale lui Biden, a declarat luna trecută că o perioadă de angajament cu China a ajuns la sfârşit şi că paradigma dominantă în legăturile bilaterale viitoare va fi una a concurenţei.
Înalţi oficiali au declarat că Departamentul Trezoreriei va oferi îndrumări mai târziu asupra a ceea ce înseamnă domeniul de aplicare a tehnologiei de supraveghere, inclusiv dacă companiile facilitează ”represiunea sau abuzurile grave ale drepturilor omului”.
„Vrem cu adevărat să ne asigurăm că orice interdicţii viitoare sunt pe un teren solid din punct de vedere juridic. Aşadar, primele noastre listări reflectă într-adevăr acest lucru”, a spus un al doilea înalt oficial al administraţiei.
Investitorii ar avea timp să renunţe la investiţii, a spus un al treilea oficial.
Noua listă a oferit puţine surprize investitorilor care doresc să vadă dacă trebuie să renunţe la şi mai multe acţiuni şi obligaţiuni chineze. Dar unele companii identificate anterior, precum Commercial Aircraft Corp of China (COMAC), care conduce eforturile chineze de a concura cu Boeing şi Airbus, precum şi două companii care contestaseră interdicţia în instanţă, Gowin Semiconductor şi Luokung Technology, nu au fost incluse.
În luna mai, un judecător a semnat un ordin de eliminare a producătorului chinez de telefoane mobile Xiaomi, care se număra printre companiile de tehnologie chineze majore pe care administraţia Trump le-a vizat pentru presupuse legături cu armata Chinei.
Stewart Baker, fost oficial al Departamentului pentru Securitate Internă, a declarat că ”regimul de reglementări şi juridic” al Trezoreriei a făcut ca instituţia să fie mai potrivită decât Departamentul Apărării pentru a pune în aplicare interdicţia.