3 iunie, 2021

Răspunderea penală a agresorilor în cazul infracţiunilor de sclavie, trafic de persoane, agresiune sexuală, tortură asupra minorilor nu se vor mai prescrie, conform unui proiect de lege adoptat joi în Camera Deputaților cu 293 de voturi pentru și niciunul împotrivă.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, astfel încât legea pleacă la promulgare.

Modificările operate prin noua lege:


La art. 153: Prescripţia nu înlătură răspunderea penală în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 209 – 211, art. 213, art.218 – 220 şi art. 282. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.

La art. 266: Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani (față de închisoare între 6 luni și 2 ani sau amendă).

La art. 266: Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală, de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile ori contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

La art. 374: Dacă fapta a fost săvârșită de către o persoană care a mai comis anterior o infracţiune contra libertăţii şi integrităţii sexuale asupra unui minor, o infracţiune de pornografie infantilă sau proxenetism asupra unui minor, limitele speciale ale pedepselor se majorează cu o treime. 

Abuzul sexual asupra copilului, subraportat


Consiliul Europei a estimat în 2020 că unul din cinci copii cade victimă unei forme a abuzului sexual. 90% dintre aceste cazuri nu ajung în atenția poliției ori a instanțelor judecătorești. În România, subraportarea abuzului sexual comis asupra copiilor a atins un nivel acut.

„În România, subraportarea abuzului sexual comis asupra copiilor a atins un nivel acut, dacă ținem seama de faptul că sistemul de asistență socială și protecție a drepturilor copilului identifică sau primește sesizări pentru doar 1.000 de cazuri anual”, transmit reprezentanții Salvați Copiii România.

Mai multe state din Uniunea Europeană și-au înăsprit politicile penale cu privire la sancționarea abuzului sexual.

„Guvernul german a adoptat un proiect de lege prin care pedepsele pronunțate vor putea fi de 15 ani de închisoare, iar Senatul francez a adoptat o lege de modificare a Codului penal prin care orice act sexual comis de un major asupra unui copil care nu a împlinit 15 ani va fi considerat viol, putând fi pedepsit cu închisoare între 5 și 20 de ani, iar persoanele care folosesc prostituția infantilă și proxeneții cu închisoarea de până la 20 de ani”, explica anul trecut organizat Salvați Copiii România.

România, principala țară UE de origine a victimelor traficului de persoane

Grupul de experţi pentru lupta împotriva traficului de fiinţe umane (GRETA) al Consiliului Europei (CoE) îndeamnă România să se asigure că infracţiunile de trafic de fiinţe umane duc la pedepse eficiente şi disuasive şi că victimele traficului au acces la compensaţii, informează un comunicat al CoE.

România rămâne predominant o ţară de origine a victimelor traficului de fiinţe umane, notează raportul GRETA, iar Germania, Italia, Spania şi Regatul Unit au fost principalele ţări de destinaţie. Numărul victimelor identificate de autorităţile române a scăzut de-a lungul anilor. Un număr total de 2.613 victime au fost identificate în perioada acoperită de raport (2016-2019). Trei din patru victime au fost femei şi jumătate copii, exploatarea sexuală rămânând cel mai comun scop al traficului de fiinţe umane.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. In sfarsit ! A fost nevoie de 30 de ani ( ! ) pentru a fi luata aceasta masura elementara pentru orice societate civilizata. Intrebarea ar fi daca si la noi a fost infiintat Registrul Agresorilor Sexuali ( cred ca asa se numeste ) uzual in Occident si daca se tine cont de el.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. In sfarsit ! A fost nevoie de 30 de ani ( ! ) pentru a fi luata aceasta masura elementara pentru orice societate civilizata. Intrebarea ar fi daca si la noi a fost infiintat Registrul Agresorilor Sexuali ( cred ca asa se numeste ) uzual in Occident si daca se tine cont de el.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: