Producătorul de prefabricate din beton Prebet Aiud (PREB) a cumpărat, cu 2,1 milioane de euro, 5% din acțiunile ROCA Investments, companie de specializată în plasamente de tip private equity în IMM-uri românești, potrivit unui raport PREB la Bursa de Valori București (BVB).
Astfel este confirmată evaluarea de 42 de milioane de euro atât a ROCA Investments, cât și, implicit, a totalului plasamentelor în companiile din portofoliul său.
Totodată, tranzacția confirmă validitatea modelului de business al Companiei, „o formulă care se bazează pe capacitatea IMM-urilor din Romania de a genera valoare adăugată, atunci când au alături un partener implicat. Pe de altă parte, prin preţul tranzactiei, este recunoscută evaluarea companiilor în care ROCA deţine participaţii de 42 de milioane de euro”, a declarat Rudolf Vizental, directorul general (CEO) al ROCA Investments.
De altfel, prețul tranzacției a fost consecința evaluării celor 11 companii active din portofoliul ROCA, care aproape s-a dublat față de nivelul de 22,3 milioane de euro de la finalul anului 2019. Randamentul investițiilor pentru anul 2020 este și el în creștere, ajungând la 62%, potrivit unui comunicat al companiei.
ROCA Investments face parte din Impetum Group și printre acționarii săi se numără Andrei Cionca, președintele CITR Group, PIF Industrial (compania de investiții a grupului Dedeman fondat de către frații Pavăl), Dan Șucu (fondatorul Mobexpert) și BT Investment SRL.
Valoarea de piață a Prebet este de 75 de milioane de lei, potrivit prețului acțiunilor sale la Bursa de valori București și cei mai importanți acționari ai săi sunt omul de afaceri Liviu Hagea (30,8%) și companiile Ges-Green Energy Specialists Bistrița (17,5%), Anodin Assets Cluj Napoca (13,3%) și Acord Construct Bistrița (12%).
Ce companii au atras banii ROCA
ROCA este prezentă în 10 județe ale țării, în 5 mari sectoare de activitate: agrifood, logistică, servicii industriale, producție materiale de construcții, îngrijirea personală. Cele 13 companii din portofoliu (din care două inactive) au generat în 2020 o cifră de afaceri cumulată de 98 milioane euro, un profit operațional (EBITDA) de 5 milioane EUR și au peste 1.000 de angajați.
(Citiți și: „Frații Pavăl holding l-au adus pe Laurențiu Ciocîrlan (Raiffeisen) la conducerea fondului de investiții în IMM-uri”)
Din portofoliul ROCA fac parte: Frigotehnica (industria frigului), BICO Industries (producător de plasă din fibră), Romcargo Maritim (operator portuar), RDF Arad (agribusiness), Electroplast (producător de cabluri electrice), MECANEX (producător de pompe pentru diverse industrii), Piscicola (fermă piscicolă), Artesana (produse lactate artizanale), CAHM (îngrijire personală), Yellow.Menu (restaurant online) și Sinteza (industrie chimică).
În vizor ținte mai mari și fondurile europene
În 2021 ROCA și-a propus să investească în companii mai mari, „care au potențial de creștere accelerată și au nevoie de sprijin în acest sens, care se află într-un moment de dificultate și care au nevoie de un partener pentru a trece peste acest impas”, dar și în „companii care caută să transfere managementul businessului în mâinile unor executivi performanți”.
Cele trei direcții strategice de dezvoltare la nivel de portofoliu din 2021 sunt:
- consolidarea companiilor prin procese de M&A, pentru a crea companii mai solide și mai relevante,
- digitalizarea acestora pentru a avea procese mai simple și informații în timp real și
- accesarea de fonduri europene pentru a dezvolta companiile cu echipamente cât mai performante, capabile să facă față noilor provocări.
ROCA se prezintă ca „un business de produs, o soluție pentru antreprenori români și branduri Made în Romania”, care pune accentul pe „ideea de a dezvolta un ecosistem, o comunitate de investitori, antreprenori și manageri”, pe „sinergiile la nivel de portofoliu” și pe implicarea directă în activitatea de management.