Incidența cazurilor de Covid-19 a ajuns în Capitală la 6,22 la 1.000 de locuitori în două săptămâni și, potrivit legislației în vigoare, ar trebui să intre în lockdown. „Carantina nu este o opțiune”, a declarat însă premierul Florin Cîțu.
Autoritățile doresc evitarea acestei situații, pentru a nu închide școlile și activitățile economice, astfel încât analizează diferite noi restricții posibile pentru a se ajunge la o curbă descendentă a infectărilor.
Premierul Florin Cîțu a declarat marți, după anunțarea oficială a incidenței, că nu se ia în considerare impunerea carantinei în București, pentru că „economia trebuie să continue să funcționeze”.
„Le transmit bucureștenilor să nu asculte scenariile, să ignore scenariile, să aștepte decizia. Această cifră reprezintă una dintre informațiile pe care le luăm în calcul atunci când discutăm carantinarea sau nu a unei localități. Niciodată nu s-a carantinat doar la 6 la mie (…) Trebuie să vorbim și cu alți specialiști, și cu specialiști în domeniul economic și când vom lua o decizie vom anunța (…) După ce discutăm cu Ministerul Sănătății, ne uităm la implicațiile și pe celelalte sectoare. (…) Există soluții pentru a nu opri economia”, a insistat prim-ministrul.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că așteaptă analiza de risc cerută Direcției de Sănătate Publică (conținând o evaluare la zi a ocupării în spitalele Covid-19, posibila influență a evoluției vaccinărilor etc.), precum și propuneri din partea membrilor Comitetului pentru situații de rugență.
După primirea acestor informații, va convoca ședința Comitetului, pentru a decide intrarea în carantină sau noile restricții de la care se așteaptă o scădere rapidă a incidenței Covid-19.
Criteriile pentru demararea discutării propunerii de instituire a carantinei locale:
- trend crescător pentru 14 zile
- rata de infectare peste 6 cazuri/1000 de locuitori
- ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)
- ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului
- personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate
- personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție
- gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă
- populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu
Rata infectare pe sectoare, 22 martie:
- Sector 1 – 8,2
- Sector 2 – 6,5
- Sector 3 – 5
- Sector 4 – 6,2
- Sector 5 – 5,6
- Sector 6 – 6,5