16 februarie, 2021

Pandemia de coronavirus riscă să declanşeze o criză mondială a alimentelor, un risc ce a crescut semnificativ față de anul trecut, din cauza scumpirii și, în unele locuri, a inaccesibilității hranei, a avertizat Agnes Kalibata (foto), raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) la summitul ce va avea loc în septembrie, citată de The Guardian.

„Lanţul de aprovizionare cu produse agroalimentare s-a redus din cauza Covid-19. Hrana a devenit mai scumpă şi, în unele regiuni, complet inaccesibilă. Aprovizionarea cu mâncare va fi o problemă mult mai complicată în 2021 comparativ cu 2020”, a declarat fostul ministru al Agriculturii din Rwanda.

Ea a atras atenția că efectele se vor resimți pe termen mult mai lung decât estimaseră inițial, când și-au imaginat că pandemia va dura doar șase luni. Gestionarea pandemiei și a impactului său economic vor dura cel puțin cinci ani, a spus raportorul special al ONU.


Carantina impusă de guverne nu poate fi considerată o greșeală, ea este necesară, însă trebuie limitată ca durată, a spus Agnes Kalibata, care a explicat că „principalul impact (al pandemiei) a fost asupra pieţelor agroalimentare. Lockdown-ul impus de autorităţi au determinat închiderea acestor pieţe, decizii care i-au afectat pe fermieri, dar și pe conusmatori.

Anul trecut, s-a accentuat seceta la nivel global, economiile s-au contractat, iar rezervele naționale de alimente se află sub presiune.

Menținerea circulației transfrontaliere a mărfurilor alimentare, de la producător la punctele de distribuție și la centrele de consum trebuie să fie o prioritate, a mai declarat raportorul ONU.

„Suntem într-o cursă contra-cronometru. Anul acesta ne confruntăm cu o ameninţare mai mare, deoarece economiile ţărilor s-au restrâns” și numeroși oameni și-au pierdut joburile, a mai spus Agnes Kalibata.


Ea îndeamnă guvernele să învețe din lecțiile crizei, inclusiv modul în care acțiunile umane ar fi putut contribui la riscul bolilor zoonotice (care se transmit, direct sau indirect, de la animal la om). „Nu mai putem avea așa ceva”, a spus ea. „Trebuie să ne uităm la modul în care noi, ca ființe umane, gestionăm planeta.”

Una dintre ipotezele privind apariția noului coronavirus a fost cea transmiterii la om de la animale pe care le consumă asiticii din cauza sărăciei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: