În ultima sesiune din acest an, Parlamentului european a adoptat raportul meu, care definește termenii colaborării dintre OLAF și Parchetul European, transmite europarlamentarul român Marian Jean Marinescu (foto), membru al grupului PPE.
Oficialul român precizează: ”Am reușit să duc la capăt acest dosar într-un timp foarte scurt- un an și jumătate- față de precedenta negociere, condusă de fosta mea colegă Ingebor Gräßle, care a durat 7ani.
Regulamentul negociat de noi și adoptat de Parlament nu doar că definește cadrul colaborării dintre OLAF și EPPO, dar îmbunătățește activitatea OLAF.”
Regulamentul EPPO, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi include deja dispoziții pentru reglementarea relației dintre EPPO și OLAF. Ele se bazează pe principiile cooperării strânse, schimbului de informații, complementarității și non-duplicării.
Noile norme aspecifică detalii suplimentare ale relației, în special în ceea ce privește desfășurarea investigațiilor administrative complementare la inițiativa OLAF. Astfel de investigații vor fi posibile sub rezerva anumitor condiții, cu excepția cazului în care EPPO se opune.
Modificările sporesc, de asemenea, eficiența investigațiilor OLAF și clarifică și simplifică unele dispoziții ale regulamentului OLAF, fără a modifica mandatul sau competențele OLAF.
Unele dintre principalele îmbunătățiri se referă la efectuarea verificărilor și inspecțiilor la fața locului și la admisibilitatea rapoartelor de caz ale OLAF ca probe în procedurile administrative sau judiciare. OLAF va primi, de asemenea, drepturi îmbunătățite de acces la informațiile despre conturile bancare în cooperare cu autoritățile naționale competente, care pot fi esențiale pentru descoperirea cazurilor de fraudă sau neregularitate atunci când sunt implicate fluxuri de bani complexe.
Parchetul european (EPPO), ar trebui să îşi înceapă activitatea la 1 martie 2021. Institiuția va avea puterea de a cerceta, urmări şi trimite în judecată în faţa jurisdicţiilor naţionale pe autorii unor infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. Cu sesiul la Luxemburg, instituția este condusă de Laura Codruţa Kovesi, şi dispune de 22 de procurori reprezentând statele care participă la această cooperare consolidată.
Intrarea sa în funcţiune depinde însă de numirea de către ţările participante a procurorilor delegaţi, care vor fi însărcinaţi în aceste state să efectueze anchetele, dar şi de adaptarea legislaţiilor naţionale pentru a integra această nouă autoritate judiciară. În prezent, numai două ţări şi-au numit procurorii delegaţi – Germania şi Slovacia – iar desemnarea lor este în curs în Olanda, Estonia şi Luxemburg.
Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca nu vor participa la EPPO.