Premierul social-democrat Victor Ponta a declarat, joi, că va discuta cu partenerii liberali pentru introducerea în Constituție a unor prevederi care să faciliteze confiscarea averilor ilicite, iar procurorul-șef propus al DNA, Laura Kovesi, a afirmat că va urmări cu prioritate confiscarea extinsă în dosarele Direcției.
”Am discutat şi urmează să discutăm în continuare. Este o modificare deja la nivel europea. E bine că mai ajung în închisoare cei care comit fapte penale, dar aş vrea să recuperăm prejudicii cât mai multe”, a declarat Victor Ponta.
El a criticat faptul că în România sunt ”foarte multe cauze penale în care nu recuperăm prejudiciul”.
Șeful Guvernului s-a exprimat pentru instituirea în România a practicii anglo-saxone, de urmărire a prejudiciului.
”Mentalitatea anglo-saxonă este <<follow the money>>, mergi în primul şi în primul rând şi ia-i banii celui care a încălcat legea şi, după aceea, sigur, îl sancţionezi! Noi, cu chiu, cu vai, după nişte ani, îl sancţionăm, dar rămâne cu averile, cu casele, cu maşinile, cu conturile, nu păţeşte niciodată nimic”, a spus Victor Ponta.
La rândul ei, procurorul-șef al DNA propus, Laura Kovesi, declarase, după interviul susținut la Consiliul Superior al Magistraturii, că și-a fixat printre priorități aplicarea procedurilor de confiscare extinsă în dosarele de corupție, pe procedurile actuale.
”De foarte multe ori persoanele care sunt păgubite nu aşteaptă condamnarea inculpaţilor, ci aşteaptă recuperarea bunurilor şi am văzut de foarte multe ori situaţii de persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie sau crimă organizată care, deşi au obţinut bani în mod ilicit, au rămas cu averi, cu casă, cu maşini şi nu au fost confiscate”, a afirmat Laura Kovesi.
Zilele trecute, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne din Parlamentul European a adoptat raportul europarlamentarului Monica Macovei la Directiva privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni.
“Punctul important este posibilitatea confiscării bunurilor provenite din infracțiuni fără a exista o sentință de condamnare. Este, de altfel, și marele pariu pe care îl fac. Este mult mai important să confiscăm bunurile și banii produși ilegal decât să punem doi sau trei oameni în spatele gratiilor și să lăsăm banii murdari să circule în rețele de crimă organizată și să finanțeze terorismul. Cel mai important principiu este: urmărește și confiscă banii care provin din activități de natură penală, chiar în lipsa unei condamnări. Iar pentru asta avem nevoie să folosim nu doar proceduri penale, ci și proceduri civile, cum se întâmplă, de exemplu, în Marea Britanie, Irlanda sau Statele Unite, pentru ca activitățile de crimă organizată se extind rapid și trebuie să le dăm un răspuns pe măsură. De aceea, sunt convinsă că și statele membre care acum au avut rezerve vor dori astfel de proceduri în viitorul apropiat”, a declarat Monica Macovei, potrivit unui comunicat de presă.
Potrivit raportului Macovei adoptat de Comisia LIBE, fiecare stat membru trebuie sa adopte masuri pentru confiscarea bunurilor și în absența unei sentințe penale de condamnare în cazurile următoare: dacă o instanță este convinsă că banii sau bunurile provin din activități de natură penală, cât timp procedura de confiscare respectă articolul 6 din CEDO – dreptul la un proces corect; când decesul sau o boală permanentă a persoanei anchetate fac imposibile urmărirea și condamnarea penală sau când boala sau sustragerea de la urmărirea penală sau de la condamnare împiedică finalizarea unui proces într-un termen rezonabil și exista riscul împlinirii prescripției.