6 octombrie, 2020

Cei mai mari investitori din România Cei mai mari investitori din România vin din Germania și nu din Olanda. Germania este statul de origine al celor mai mari fluxuri de investiții străine directe (ISD) atrase de România în ultimele trei decenii, reiese dintr-o analiză realizată în premieră de Banca Națională a României (BNR).

BNR a urmărit determinarea investitorilor finali, respectiv a entității aflate pe ”palierul superior al lanțului de proprietate și care nu este controlată de nicio altă entitate”, investitor care de multe ori aleg, în principal din motive fiscale.

”Motivația investitorului direct este strategică, vizând inclusiv profitul generat de diferențele de cost ale factorilor de producție sau accesul pe anumite piețe. Cu toate acestea, structurile de finanțare și de proprietate din ce în ce mai complexe ale companiilor multinaționale, determinate de mai mulți factori, cum ar fi optimizarea impozitelor, ocupă un rol important în cadrul relațiilor de investiții străine directe. Frecvent, companiile multinaționale transferă investițiile prin mai multe economii, generând o mare parte a fluxurilor de investiții directe la nivelul acestora. Fluxurile de investiții atrase sunt redirecționate ulterior în afara țării, în drumul lor către destinația finală”, notează BNR în raport.

Cei mai mari investitori din România. Germania pe primul loc, SUA pe cinci


Analiza BNR oferă o imagine mai completă asupra țărilor de origine a investitorilor străini care au ales să opereze pe piața locală.

Olanda, care pe metodologia veche, era liderul necontestat al fluxurilor de ISD – cu un stoc total de circa 20,5 miliarde de euro, se află, în clasamentul care reflectă mai bine realitatea abia pe locul șase, cu un stoc de 5,5 miliarde de lei. Olanda este o destinație favorită de reședință fiscală pentru numeroase multinaționale.

Identificarea companiilor-mamă a permis și contabilizarea investițiilor americane în România, a căror valoare nu era cunoscută până acum.

Astfel, companiile controlate de entități americane au realizat investiții de 5,8 miliarde de euro pe plan local, SUA devenind pe noua metodologie a cincea cea mai importantă țară din perspectiva acestor fluxuri.


Totodată, Franța, pe metodologia veche abia al șaselea cel mai important investitor în România, se dovedește a fi în realitate pe poziția a treia, cu stoc total de investiții de 8,3 miliarde de euro la sfârșitul lui 2019, față de doar 5,5 miliarde de euro – stocul identificat fără a ține seamă de companiile-mamă.

Cei mai mari investitori din România Sursă: BNR

Rușii și japonezii au realizat investiții mai mari în România decât polonezii

Clasamentul cu privire la cei mai mari investitori străini din România, realizat de BNR, a mai relevat și valoarea investițiilor străine realizate de state precum Federație Rusă sau Japonia, de circa 1,1 miliarde de euro, mai mari decât cele atrase de România din state precum Polonia, Suedia  sau Danemarca.

O altă ”apariție” surprinzătoare în clasamentul statelor de origine a celor mai semnificative investiții atrase de România este Africa de Sud. Cu un stoc de 1,8 miliarde de euro la sfârșitul lui 2019, Africa de Sud s-a clasat pe locul 11 în topul statelor care au realizat cele mai mari investiții străine la nivel local, surclasând țări europene precum Ungaria sau Turcia.

Statele a căror investiții au ”scăzut” semnificativ după identificarea țărilor de origine a investitorilor sunt Olanda (-15 miliarde), Cipru (-3,4 miliarde) și Luxemburg (-1,6 miliarde), state recunoscute pentru regimurile fiscale favorabile.

La polul opus, clasamentul statelor care aveau investiții semnificativ mai mari în România decât lăsau de înțeles datele sunt SUA (+4,9 miliarde), Franța (+2,8 miliarde) și Germania (+2,3 miliarde).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: