Îngrijorări privind efectele crizei Covid-19 asupra sănătății mintale au apărut încă de la primele măsuri de izolare, iar de atunci sondajele confirmă cu doar temerile specialiștilor, ci și pe cele ale populației. Într-un sondaj realizat de recent de Organizația pentru Colaborare și Dezvoltare Economică (OCDE), majoritatea tinerilor intervievați spun că principala lor temere este legată de sănătatea mintală.
Riscul unor simptome grave de Covid-19 este foarte scăzut la tineri, astfel încât teama de îmbolnăvire este ultima care-i preocupă. Acest lucru nu înseamnă însă că ei sunt imuni în fața consecințelor acestei crize fără precedent, mai ales că sunt primii vizați de concedieri.
Studiul OCDE a fost realizat în rândul tinerilor de 15 – 24 de ani din 48 de țări. Sondajul le cerea tinerilor, printre altele, să identifice primele trei aspecte ale crizei pe care le consideră cele mai problematice.
Pe primul loc s-a detașat preocuarea pentru sănătatea mintală, urmată de cea pentru oportunitățile de angajare și educație.
Sentimentul de izolare și cel de singurătate au fost exacerbate de închiderea școlilor și a universităților și de restricțiile de socializare apărute odată cu impunerea lockdown-ului.
Pentru statele care nu sunt membre OCDE, ocuparea și veniturile disponibile generează îngrijorări mai mari legate de locul de muncă și de venituri. Pentru că ei nu au economii, riscul de a ajunge în situații de sărăcie etse mult mai ridicat în cazul lor.
Și înainte de pandemie, riscul tinerilor de a ajunge șomeri era de trei ori mai mare, iar unul din cei tineri făcea parte din categoria NEET, a tinerilor fără job și necuprinși într-un sistem de învățământ.
Tinerii, preocupați de efectele mai puțin tangibile ale crizei Covid
Tinerii sunt mai preocupați decât restul populației adulte nu doar de efectele mai puțin tangibile resimțite de ei, ci și de cele care apar în societate.
Îngrijorările legate relațiile cu prietenii și familia sunt la fel de intense precum cele legate de impactul pe termen lung asupra cooperării internaționale și solidarității dintre generații.
De asemenea, constată studiul OCDE, tinerii sunt mai puțin îngrijorați de efectul restricțiilor asupra libertății individuale și a sănătății fizice.
Departe de a fi egoiști, reiese din sondaj, mulți dintre tineri au acceptat lockdown-ul și efectele economice și sociale ale restricțiilor pentru a-i proteja pe cei vulnerabili în fața noului coronavirus.