16 iunie, 2020

Germania a lansat marți aplicația pentru smartphone de urmărire a contactelor persoanelor care ar putea fi infectate cu noul coronavirus – aplicație care se bazează pe identificarea prin bluetooth a apropierii dintre două persoane.

Șeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, Helge Braun, a declarat că aplicaţia Corona-Warn-App este net superioară celorlalte existente în lume.

Spre deosebire de StopCovid din Franţa, aplicaţia germană – de „contact tracing” are la bază un protocol definit de Apple şi Google, menit să asigure o mai bună confidenţialitate a datelor, iar istoricul informaţiilor colectate este stocat în telefon şi nu pe un server centralizat.


Foloseşte bluetooth pentru a detecta alţi utilizatori de aplicaţii aflaţi în apropiere.

(Citiți și: ”Interviu Jeanette Hofmann / Corona-Apps și Bio-supravegherea: ”Noi nu avem controlul asupra felului în care ar putea fi folosită în viitor.”)

Oficialul german a afirmat că aplicaţia de urmărire germană, a cărei utilizare este voluntară, este cea mai bună din punct de vedere al confidenţialităţii şi protecţiei datelor.

El a îndemnat populația să descarce aplicaţia dezvoltată sub coordonarea guvernului, spunând că „descărcarea şi utilizarea sa este un pas mic pentru fiecare dintre noi, însă un mare pas în lupta împotriva pandemiei”, scrie Agerpres.

Corona-Warn-App a fost elaborată de Intitutul Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor şi mai multe companii private.

(Citiți și: ”Bio-supravegherea prin telefon: Statele UE au stabilit soluția tehnică de interoperabilitate a aplicațiilor naționale Covid”)


Aplicaţia este destinată să faciliteze urmărirea lanţurilor de infecţie cu noul coronavirus, cu scopul de a reduce răspândirea virusului și de a-i alerta pe utilizatori atunci când se află în apropierea unei persoane infectate.

Ţări precum China şi Coreea de Sud au dezvoltat şi au lansat deja aplicaţii de urmărire a coronavirusului la începutul acestui an (dar acestea nu se ridică la standardele europene de securitate și confidențialitate) , iar altele – precum Franţa şi Norvegia – au făcut acest lucru în iunie.
Ulterior, Norvegia a anunțat că va renunța la aplicație, cosniderând-o ca fiind ”intruzivă”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: