„Actori externi și unele state terțe, în particular Rusia și China, s-au angajat în operațiuni de influență și campanii de dezinformare cu țintă precisă, legate de Covid-19, în Europa, în vecinătatea sa și la nivel global, încercând să submineze dezbaterea democratică și să exacerbeze polarizarea socială, pentru a-și îmbunătății propria imagine în contextul Covid-19”, se arată într-o comunicare privind Planul UE de a contracara dezinformările și informațiile false propagate în timpul pandemiei de coronavirus.
Este prima dată când UE acuză direct China de eforturi de dezinformare și răspândire de fake news în legătură cu epidemia de coronavirus. Aceste critici apar nu numai în documentul scris emis miercuri, ci și în declarațiile oficialilor europeni care au participat la conferința de presă unde a fost prezentat planul de contracarare a dezinformărilor și informațiilor false lansate în pandemie.
În timpul informării de presă prealabile de la Bruxelles, de marţi (9 iunie), vicepreşedinta Jourova şi-a spus clar părerea despre campania de dezinformare lansată de China în Europa.
„Pentru prima dată am decis să numim China în raportul nostru. Îmi pare bine că am făcut asta pentru că dacă avem suficiente dovezi, trebuie să o spunem (…) Menționăm foarte clar Rusia și China și avem suficiente dovezi pentru a face o astfel de declarație. Este foarte bine bazată pe dovezi”, a spus Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei. „Este momentul să spunem adevărul”, a adăugat ea.
Josep Borell, șeful diplomației europene, la prezentarea raportului:
Autoritățile ruse și chineze, dar mai ales rușii, au negat mereu că aceste centre de fake news au vreo legătură cu autoritățile din Rusia.
Sunt centre pe care le cunoaștem bine, precum Russia Today sau Sputnik, nu au legătură cu guvernul, sunt companii private. Ei nu sunt responsabili pentru ce spun ele. Mi s-a spus acest lucru în timpul mandatului actual, dar mi s-a spus ceva similar și când eram ministrul de Externe al Spaniei.
Ei neagă complet că sunt implicați în astfel de activități, ca guvern, ca țară, ca autoritate publică. Și este greu să controlezi ce fac. Nu sunt sigur că avem puterea necesară să intervenim în ce fac ei. Nu o avem. Ce putem face este să luptăm împotriva informațiilor pe care ei le diseminează, pentru a le oferi cetățenilor noștri o alternativă, o verificare, un contrast între ce spun ei și realitate. Este dificil să faci altceva.
Principalele observații conținute în raport:
- Comisia a demontat miturile legate de coronavirus, pe site-uri web care au înregistrat peste 7 milioane de vizualizări.
- Grupul operativ East Stratcom al SEAE a detectat și a denunțat peste 550 de discursuri de dezinformare din surse pro-Kremlin pe site-ul web EUvsDisinfo.
- Mulți consumatori au fost induși în eroare pentru a cumpăra produse la prețuri excesive, ineficiente sau potențial periculoase, iar platformele au eliminat milioane de reclame înșelătoare.Comisia va continua să coopereze cu platformele online și să sprijine Rețeaua de cooperare în materie de protecție a consumatorului a autorităților naționale pentru combaterea acestor practici care încalcă legislația referitoare la protecția consumatorilor.
- Este important să determinăm dacă există o intenție de a provoca rău public sau de a avea un câștig economic. Când nu există o astfel de intenție, de exemplu când cetățenii răspândesc informații false fără să își dea seama, între prieteni și familie, cu bună credință, conținutul poate fi văzut ca informație falsă (misinformation). În contrast, și așa cum este definit de Comunicarea Comisiei din aprilie 2018, prezența unei astfel de inteții califică respectivul conținut ca dezinformare.
- Această `infodemie` se hrănește cu fricile cele mai de bază ale oamenilor. Restricțiile sociale au obligat milioane de oameni să stea în case, crescând utilizarea social media, inclusiv pentru accesul la informații, în timp ce platformele online, cei care fac fact-checking și utilizatorii de social media raportează milioane de postări false sau manipulatoare. Ținând cont de noutatea acestui virus, golurile de cunoștințe s-au dovedit un teren fertil ideal pentru ca narative false sau manipulatoare să se răspândească
Ce își propune să facă în continuare Comisia:
- UE își va intensifica sprijinul acordat mass-mediei independente și jurnaliștilor independenți în UE și în întreaga lume. Comisia invită statele membre să își intensifice eforturile pentru a garanta faptul că jurnaliștii își pot desfășura activitatea în condiții de siguranță și să valorifice oportunitățile oferite de răspunsul economic al UE și de pachetul de redresare pentru a sprijini mass-media grav afectată de criză, respectând în același timp independența acestora. Capacitarea cetățenilor, sensibilizarea acestora și sporirea rezilienței societății implică faptul de a le permite cetățenilor să participe la dezbaterea democratică, menținând accesul la informații și libertatea de exprimare, promovând alfabetizarea mediatică și informațională a cetățenilor, inclusiv gândirea critică și competențele digitale. Acest lucru poate fi realizat prin proiecte de alfabetizare mediatică și prin sprijinirea organizațiilor societății civile.
- UE își va intensifica și mai mult sprijinul în favoarea verificatorilor de fapte (fact-checking) și al cercetătorilor.
- UE își va intensifica sprijinul și asistența în favoarea actorilor societății civile, a mass-mediei independente și a jurnaliștilor independenți din țările terțe, ca parte a pachetului „Echipa Europa” (Team Europe), și își va consolida sprijinul pentru monitorizarea încălcărilor libertății presei și promovarea unui mediu mai sigur pentru mass-media.