27 mai, 2020

Strategia Europei în pandemie, de a ajuta firmele să-și păstreze salariații, prin subvenționarea salariilor plătite în timpul izolării, se va dovedi mai eficientă decât cea abordată de SUA, și acest lucru se va vedea în ritmul redresării economice după pandemia de Covid-19, a declarat pentru CNBC Christopher Pissarides (foto), profesor de economie şi ştiinţe politice la London School of Economics şi deținătorul premierului Nobel pentru economie din 2010.

Profesorul Pissarides spune că atenţia acordată de europeni prevenirii pierderii veniturilor va juca un rol esenţial în eventuala redresare economică.

SUA și UE au avut abordări diferite cu privire la ajutoarele acordate economiei: SUA s-a concentrat pe stimulente acordate companiilor, în timp ce UE și-a focusat ajutoarele în primă instanță pe slariați și pe locurile lor de muncă. 


”Abordarea europeană va ajuta economia mai bine pentru că menţine angajaţii şi angajatorii împreună, iar acest lucru va accelera redresarea, la momentul potrivit”, a spus profesorul, citat de News.ro.

Guvernele la nivel mondial au adoptat măsuri fiscale şi monetare de stimulare fără precedent, pentru a compensa impactul măsurilor de distanţare socială.

Europa – măsuri „mai agresive pentru protejarea pieţei muncii”

În Europa, autorităţile au luat măsuri mai agresive pentru protejarea pieţei muncii de efectele epidemiei de Covid-19, multe ţări subvenţionând salariile, a explicat profesorul. Angajații nu au fost siliți să facă alte lucruri, în această perioadă, ceea ce ar fi dus la pierderea competențelor și, ulterior, la reînvățarea lor.

Prin concentrarea pe protejarea veniturilor, politicienii europeni vor susţine şi moralul de pe piaţa muncii, ceea ce va ajuta la redresarea economică a regiunii.


”Dacă în pofida a tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru cu pandemia ai încă un loc de muncă, iar angajatorii au rămas în contact cu angajaţii chiar dacă aceştia nu au putut merge la serviciu, aceste lucruri sunt foarte importante pentru momentul în care vine redresarea”, a spus economistul.

Statul german finanţează două treimi din salariile angajaţilor companiilor, chiar dacă aceştia nu lucrează. Angajaţii au dreptul să lucreze part-time, ceea ce reduce costurile pentru guvern.

Franţa are un program similar, guvernul plătind 70% din venituril brut al angajaţilor, dacă aceştia nu lucrează sau lucrează mai puţine ore din cauza crizei coronavirusului.

În Marea Britanie, guvernul plăteşte 80% din veniturile angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic, de până la 2.500 de lire sterline pe lună, în timp ce guvernul irlandez acoperă 85% din salariul acestora.

Peste 30 de milioane de lucrători din cele mai mari cinci economii din Europa, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania, au beneficiat de susţinerea salariilor de către stat, până la sfârşitul lunii aprilie, potrivit datelor publicate de Financial Times.

SUA s-au concentrat pe companii – peste 38,6 milioane de cereri de șomaj

Preşedintele american Donald Trump a aprobat în martie un program istoric de 2.000 de miliarde de dolari pentru combaterea efectului pandemiei, care a inclus plăţi unice către populaţie, împrumuturi şi granturi pentru companii, pentru a descuraja concedierile, şi a întărit asigurările pentru şomaj.

În cele nouă săptămâni de la impunerea restricţiilor care au dus la blocarea unor părţi mari din economia SUA, 38,6 milioane de americani au solicitat indemnizaţii pentru şomaj, companiile fiind obligate să concedieze angajaţi sau să îi trimită în şomaj tehnic.

În Statele Unite, salariaţii trimişi în şomaj tehnic sunt în continuare angajaţi şi beneficiază de anumite asigurări, cum este cea medicală, dar nu au salariu şi trebuie să solicite indemnizaţii pentru şomaj, care diferă de la stat la stat.

Produsul Intern Brut al Uniunii Europene s-a contractat cu 3,3% în primul trimestru, potrivit datelor publicate marţi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, în timp ce PIB-ul SUA a scăzut cu 1,2%. În termeni anuali, PIB-ul SUA a scăzut cu 4,8% în primul trimestru, potrivit datelor guvernamentale publicate la sfârşitul lunii aprilie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: