Companiile germane se așteaptă la o îmbunătățire a condițiilor de business în a doua parte a anului, după ce pandemia Covid-19 a generat o reducere însemnată a cheltuielilor private și a investițiilor în primele trei luni din 2020, aruncând cea mai mare economie a zonei euro în recesiune, scrie Bloomberg.
Sondajele Ifo au indicat un optimism prudent în mai, o creștere a încrederii față de scăderea abruptă din martie. O revenire completă este însă departe. Companiile se așteaptă ca mulți consumatori să evite magazinele și restaurantele, de teama infectării cu noul coronavirus, cererea scăzută antrenând o scădere a numărului de locuri de muncă din economie.
Mai puțin de două săptămâni de restricții impuse în a doua parte a lunii martie au dus la cea mai adâncă recesiune trimestrială a economiei germane de la criza financiară încoace. Consumul privat a înregistrat cel mai mare declin din ultimele trei decenii, doar sectorul construcțiilor având o contribuție pozitivă.
Încrederea în rândul managerilor companiilor germane s-a îmbunătățit ușor după niște luni catastrofale”, se arată în comunicatul Ifo. Cu toate acestea ”multe companii sunt încă pesimiste cu privire la reluarea activității. Ridicarea treptată a restricțiilor oferă o picătură de speranță”, mai notează autorii sondajului.
Guvernul german a mobilizat deja peste 1.000 de miliarde de euro pentru sprijinirea cetățenilor și companiilor și lucrează la găsirea de resurse adiționale pentru încurajarea revenirii economice.
(Citiți și: ”Prăbușirea industriei auto europene trage la fund industria românească”)
Bundesbank, banca centrală a Germaniei, estimează că trimestrul doi va fi cel mai afectat, dar avertizează că există multe incertitudini cu privire la perspectivele de creștere. Totul depinde de evoluția epidemiei.
Pe măsură ce activitatea de reia, devine tot mai clar că o revenire integrală nu va fi posibilă decât după dezvoltarea unui vaccin.
Producătorul Volkswagen a fost nevoit să reducă producția celei mai mari fabrici în această lună, la scurt timp după ce a repornit liniile, cererea fiind redusă.
Cu toate acestea, economia germană o duce mai bine decât cele din alte state europene, notează publicația. Comisia Europeană prognozează un declin de 6,5% din PIB în acest an, cel mai mare de la Al Doilea Război Mondial, dar semnificativ mai scăzut decât cel din Italia, Spania și Grecia – de circa 9% din PIB.