14 aprilie, 2020

Companiile mici și mijlocii din Italia au nevoie disperată de împrumuturile de salvare de 740 de miliarde de euro promise de guvern pentru a ține economia în viață pe perioada pandemiei. Banii s-ar putea să ajungă însă prea târziu, notează Bloomberg.

Băncile, cele care trebuie să canalizeze majoritatea ajutoarelor către beneficiari, ”trebuie să urmeze procedurile standard deoarece parte din riscul financiar rămâne în bilanțurile lor”, a explicat Carlo Alberto Carnevale Maffe, profesor de strategie de business la Universitatea Bocconi din Milano.
”În mod normal, acest lucru ar dura săptămâni, dar având în vedere că băncile lucrează cu doar 30% din forța obișnuită de muncă, ar putea adăuga luni”, a adăugat Bocconi.

Perioada s-ar putea dovedi prea lungă pentru una dintre cele mai slăbite economii europene, care se confrunta cu riscul intrării în recesiune și înainte de izbucnirea pandemiei. Premierul Giuseppe Conte a lăsat de înțeles că este conștient de faptul că orice insolvență și creștere a șomajului în această perioadă va face revenirea economică și mai dificilă. Conte a promis la sfârșitul săptămânii trecute să exercite presiune asupra ”debirocratizării” sprijinului guvernamental.


Deocamdată însă rezultatele concrete sunt puține. Măsurile anunțate în martie nu au încă norme de aplicare și legislația necesară pentru a deveni operaționale, iar băncile sunt reticente să accelereze creditarea în lipsa unor garanții și clarificări suplimentare din partea statului.

”Băncile ne spun că dacă ne dorim un împrumut obișnuit îl putem avea imediat, dar dacă le vrem pe cele garantate de stat trebuie să mai așteptăm”, a declarat Luca Businaro, CEO al companiei Novation Tech, furnizor de piese din fibră de carbon pentru companii precum precum Ferrari și Luxottica.

Luca Businaro speră să acceseze facilitatea de 200 de miliarde de euro credite garantate de stat pentru finanțarea companiilor mari, printr-o companie de stat numită SACE. Acest program ar trebui să stimuleze băncile să nu reducă lichiditățile companiilor, dar lista de condiții și aprobări necesare este foarte lungă. CEO-ul se așteaptă ca banii să ajungă în iunie sau în iulie în conturile companiei.

Italia a anunțat resurse de 740 de miliarde de euro pentru sprijinirea economiei, însă traseul acestora către beneficiari este complex.


Probleme similare există și în alte state europene. În Marea Britanie, spre exemplu, doar 1% dintre companii au reușit să acceseze creditele garantate de stat.

Situația este diametral opusă față de cea din Germania, unde guvernul a distribuit ajutoare de 1,3 miliarde de euro către muncitori freelanceri și companii mici, procesând 140.000 de cereri în doar câteva zile. În unele cazuri, banii au fost virați chiar și în 24 de ore.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: