Asociația Ad Astra a cercetătorilor români din țară și străinătate solicită autorităților formarea unui grup ministerial care să elaboreze lista probelemelor majore legate de epidemia de coronavirus din România, apoi să lanseze o competiție de proiecte pentru găsirea unor soluții. Apelul să se desfășoare în regim de urgență, într-o lună să fie anunțați câștigătorii, iar durata proiectelor să fie de cel mult 18 luni.
În ritmul actual de creștere a numărului de infectați, există riscul ca situația să se agraveze, iar “cercetătorii din România, în ciuda stării deplorabile a sistemului de cercetare, pot contribui la ameliorarea situației actuale”, se spune în comunicatul Ad Astra.
Prezentăm integral comunicatul Ad Astra:
Asociația „Ad Astra” urmărește cu îngrijorare consecințele pandemiei cu coronavirus SARSCov-2 în România. Din informațiile pe care le deținem, rata medie zilnică de creștere a numărului celor infectați este de circa 1,3 – valoare care o situează la nivelul altor state europene grav afectate în prezent. Există însă un risc real ca, dacă nu se iau măsuri și mai energice pentru limitarea transmiterii infecției virale, în circa 1-2 săptămâni, situația să se agraveze în mod substanțial, aducând România în starea în care sistemul sanitar să fie depășit de numărul mare al celor care vor avea nevoie de asistență medicală. Considerăm că cercetătorii din România, în ciuda stării deplorabile a sistemului de cercetare, pot contribui la ameliorarea situației actuale.
România are cercetători eminenți și grupuri de cercetare remarcabile care pot oferi soluții rapide la multe dintre problemele stringente. În acest sens, cerem Guvernului și d-lui Prim Ministru, adoptarea în regim de maximă urgență a următoarelor măsuri:
1. Desemnarea unui grup interministerial de experți din cadrul Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Afacerilor Interne care să formuleze o listă a problemelor majore cu care se confruntă în prezent România și care necesită soluții rapide. Sugerăm ca grupul interministerial să fie consiliat de cercetători internaționali, experți de necontestat în domeniu.
2. Alocarea în interval de maximum o săptămână, de către grupul interministerial de la punctul 1., de fonduri financiare necesare soluționării celor mai urgente probleme. Starea de urgență actuală impune o astfel de abordare.
3. Alocarea de către grupul interministerial de la punctul 1. de fonduri necesare pentru o competiție națională de proiecte dedicate rezolvării de probleme de cercetare importante legate de epidemia actuala de Covid 19 și consecințele acesteia. Acest apel ar trebui să se desfășoare în regim de urgență, astfel încât în cel mult 1 lună să aibă loc contractarea proiectelor câștigătoare. Propunem ca durata maxima a acestor proiecte să fie de 18 luni.
4. Cooptarea grupului de cercetători internaționali de vârf, amintiți la punctul 1., pentru evaluarea/ierarhizarea proiectelor depuse.
Membri Asociației Ad Astra cu expertiză în domeniu, inclusiv membri de peste hotare, sunt gata să-si pună la dispozitie experiența si cunostințele la punctele 1., 2. și 3. de mai sus in măsura in care vor fi solicitați.
Membrii Asociației „Ad Astra”
23 martie 2020
Un număr de 143 de noi cazuri de îmbolnăvire de cazuri s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, aceasta fiind cea mai mare creștere zilnică de la izbucnirea pandemiei în România. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 5 ani și 76 de ani.
Numărul total, de la prima infectare confirmată, pe 26 februarie, este de 576 de persoane confirmate pozitiv, dintre care 73 au fost declarate vindecate și externate (51 la Timișoara, 17 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași).
De asemenea, cinci persoane au decedat – toate erau persoane în vârstă și cu comorbidități (boli cardiovasculare, cancer etc.), a transmis Grupuș de Comunicare Strategică.
La Terapie Intensivă se află 15 pacienți, dintre careșapte sunt în stare gravă. Ceilalți pacienți au o stare bună, staționară.
Au fost prelucrate în total 11.223 de teste, din care 277 în unități medicale private.