13 martie, 2020

Preşedintele american Donald Trump a anunţat oficial, vineri seara, că declară stare de urgenţă naţională în SUA, ca urmare a expansiunii rapide a epidemiei coronavirusului Covid-19.

Decizia face posibil din punct de vedere legal accesul la fonduri de urgenţă de 50 miliarde dolari, după ce epidemia a ajuns la stadiul de răspândire globală (pandemie) și a dus la moartea a peste 5.000 de oameni din cei 138.000 infectați la nivel global, potrivit Reuters.

„Pentru a descătușa înteaga putere a guvernului federal, declar astăzi oficial urgența națională”, a spus Donald Trump, care a adăugat că accesul la cele 50 de miliarde de dolari va permite statelor și administrațiilor locale ale Uniunii să lupte împotriva coronavirus.


Donald Trump a cerut înființarea de centre statale de operațiuni de urgență. În SUA numărul cazurilor confirmate a ajuns la 1.678 în prezent, din care 41 au fost fatale.

Bursele americane au crescut rapid și consistent, vineri, după discursul preşedintelui Donald Trump, după ce au suferit una dintre cele mai proaste săptămâni din istoria lor. Indicii bursieri Dow Jones Industrial, cel mai urmărit din lume, S&P 500 și Nasdaq Composite au urcat cu peste 9%.

Decizia prezidențială, un atribut folosit foarte rar, vine după ce Donald Trump s-a confruntat cu criticile care i-au reproșat că reacționează prea încet și ineficace la criza coronavirus și că ar minimaliza amenințarea acesteia.

Acum, Federal Emergency Management Agency (FEMA) poate coordona operațiunile SUA de răspuns la criza Covid – 19, asistând statele și guvernele locale în acest demers.


Camera Reprezentanților SUA, dominată de democrați, va aproba un pachet de asistență – a anunțat liderul Camerei, Nancy Pelosi, un adversar al prfeședintelui Donald Trump, dar nu este clar dacă republicanii vor susține inițiativa.

Pachetul de asistență va asigura testarea gratuită privind infectarea și două săptămâni de concediu medical pentru cei afectați.

Măsurile altor mari puteri

Banca Centrală a Chinei a redus vineri nivelul rezervelor minime obligatorii, pentru a doua oară de la începutul anului, eliberând 550 miliarde de yuani (70,6 miliarde de euro) pentru susţinerea unei economii afectate de pandemia de coronavirus.

Uniunea Europeană va pune în funcțiune o schemă de sprijin al investițiilor de 37 de miliarde de euro, din care 25 de miliarde de euro ar proveni din fondurile de prefinnțare care ar fi trebuit să fie înapoiate de țările membre.

Banca (centrală a) Japoniei va injecta în sistemul financiar peste 15 miliarde de dolari (peste 1.500 de miliarde de yeni).

Germania va acorda credite fără limită de sumă companiilor, prin banca de stat KfW, care are la dispoziție fonduri de sprijin de 3 trilioane euro.

Țările G7 (Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie) au anunţat că vor folosi toate mjloacele disponibile, inclusiv cele fiscale, pentru a limita efectele negative. La rândul lor, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au anunţat că sunt pregătite să ajute statele pentru a face faţă unei posibile crize.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: