26 februarie, 2013

Foto: bihon.ro

Contrabanda cu țigări a crescut, în România, la 15,4% din totalul pieței de profil, în ianuarie 2013 față de 13% în noiembrie 2012, conform datelor companiei de cercetare Novel. Bugetul de stat pierde astfel aproape 100 de milioane de euro în plus, arată producătorii de țigări.

Este prima creștere importantă a contrabandei dupa ce, pe întreg parcursul anului 2012, piața neagră s-a mentinut la un nivel constant de circa 13%.

“Creșterea comertului ilicit apare pe fondul majorării diferenței de preț între produsele legale și ilicite”, a declarat Marian Marcu, Directorul Novel Research.


Potrivit studiului, țigările comercializate legal s-au scumpit cu 50 de bani pe pachet, iar diferența față de cele comercializate ilicit a crescut la 4,1 lei pe pachet.

La rândul ei, Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications al producătorului de țigarete JTI Romania, Moldova și Bulgaria, a arătat că majorarea contrabandei cu 2,4 puncte procentuale în decembrie 2012 și inuarie 2013 reprezintă o pierdere suplimentară de aproape 100 de milioane de euro suferită de bugetul de stat.

“Creșterea contrabandei cu 2,4 p.p. reprezintă aproape 100 de milioane de euro care s-au dus pe piața neagră în loc să meargă la bugetul de stat”, a spus ea.

Potrivit studiului efectuat de Novel Research la solicitarea JTI România, în București, luna ianuarie 2013 a cunoscut o creștere a contrabandei cu țigări de 5,4 puncte procentuale, până la 8,5%.


Semnificativ a crescut contrabanda cu țigări și în regiunea Sud-Est, cu 5,8 puncte procentuale, până la nivelul de 12,1%.

Cele mai afectate rămân regiunile de la granița cu Ucraina, Republica Moldova și Serbia: Regiunea Vest (32,9% – nivelul contrabandei), Nord-Est (25,2%), Sud-Vest (21,1%), Nord-Vest (21%).

Principalele surse ale comerțului ilicit, conform timbrului aplicat, sunt: duty free-urile (31,2% din comerțul ilicit), Ucraina (25,8%), Republica Moldova (22,3%), Serbia (16,4%).

Dscarcă de AICI prezentarea studiului privind contrabanda cu țigarete

Motivele creșterii contrabandei și îngrijorările, în viziunea producătorilor de țigări:

  • Principala cauza pare sa fie majorarea preturilor pe piata legala, ca urmare a influenței cursului leu-euro la care se plătește acciza începând cu luna ianuarie 2013 (cu 5% mai mare față de 2012), în timp ce prețurile produselor de contrabanda au rămas neschimbate.
  • Este cu atat mai îngrijorator cu cat prețurile pe piața legală vor continua să se majoreze în perioada următoare, data fiind decizia Guvernului de devansare cu trei luni a creșterii accizei (Gilda Lazăr, JTI România).
  • Urmează o reoganizare anunțată a institutiilor competente in combaterea evaziunii fiscale, iar orice reorganizare creează, cel puțin la început, un gol de autoritate.
  • Un proiect de directivă initiat de Comisia Europeana prevede, într-un viitor apropiat, standardizarea formei pachetelor, precum si interzicerea tigaretelor slims, a celor mentolate si a celor cu arome. Pachetele standard vor fi mai usor de contrafacut, iar produsele interzise de directivă, dar legale in tarile vecine, care nu sunt membre UE, se vor regasi in piata neagră (Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România).

Cerințele anti-contrabandă ale producătorilor de țigări către Guvern

  • România să se ralieze pozitiilor deja exprimate de alte tari membre UE, printre care Polonia, Italia, Cehia, Bulgaria, Spania, Estonia, care s-au declarat impotriva prevederilor proiectului, acuzand incalcarea principiilor subsidiaritatii, pierderi de locuri de munca si cresterea pietei negre (Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România).
  • Producatorii de țigarete vor continua sa sprijine autoritatile, prin expertiza pe care o au la nivel global si prin programe concrete. Aceste programe vor putea fi eficiente, asa cum au fost si in trecut, daca vom functiona intr-un cadru de reglementare echilibrat (Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria).
  • În vederea reducerii comertului ilicit cu tigarete si a cresterii veniturilor la bugetul de stat, este nevoie in continuare de imbunatatirea cadrului legislativ: reglementarea mai clara a infractiunilor de contrabanda si evaziune fiscala; calificarea infractiunilor in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria; atribuirea unor competente specifice politiei locale si jandarmeriei.
  • Reluarea scanarii tuturor mijloacelor de transport in punctele de trecere a frontierei, asa cum s-a intamplat in septembrie anul trecut in punctul vamal Stamora -Moravita.
  • Sumele primite de statul roman ca urmare a acordurilor semnate de marii producatori de tutun cu Comisia Europeana sa fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit, precum si instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in domeniu.

Fiscul a confiscat țigări de contrabandă de 350.000 de euro la vamă, în ianuarie

Producătorii de tutun au prezentat studiul privind contrabanda cu țigări și la Autoritatea Națională a Vămilor din subordinea Autorității Naționale de Administrare Fiscală, șeful AVM, Dorel Fronea arătând că în ianuarie 2013 au fost confiscate la vamă țigări de 1,5 miliaone de lei.

“În urma controalelor derulate in ianuarie, echipele mobile ale Autorității Vamale au aplicat amenzi de circa 2,9 milioane lei și au confiscat bunuri în valoare de peste 1,5 milioane lei. Au fost reținute până la plata amenzii 36 autovehicule, iar trei autovehicule implicate în cazuri de contrabanda cu țigarete au fost retinute în vederea confiscarii”, a spus Fronea, citat de comunicatul producătorilor de țigări.

La nivelul tuturor organelor fiscale, au fost efectuate constatări de 190 de milioane de lei în ianuarie 2013.

”Activitatea organelor de inspecție fiscală în luna ianuarie 2013 s-a concretizat în constatări însumând circa 190 milioane lei, cu 52% mai mult decât în perioada similară din 2012. Prioritatea numărul unu a autoritatii vamale romane este combaterea traficului ilicit cu țigarete. În acest sens, în perioada următoare se vor desfășura acțiuni de amploare la nivel national, în vederea combaterii acestui fenomen, cu implicarea intregii structuri de supraveghere și control vamal, respectiv echipe mobile, echipe canine și echipamente de scanare”, a spus șeful vămilor.

În urma întâlnirii, s-a decis formarea unui grup de lucru permanent, alcatuit din companiile de tutun si Autoritatea Vamala.

Cele doua părti au agreat si un plan special de masuri pentru perioada imediat următoare, in scopul combaterii pieței negre, având în vedere iminența creșterii contrabandei cu țigarete, spun producătorii de tutun.

În anul 2012, producătorii de țigarete au plătit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro reprezentând accize și taxe. Suma reprezinta circa 2,7% din PIB și o contribuție la veniturile bugetare de aproximativ 9%, precizează industria tutunului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: